Büdzsé '09: soványabb lesz a szent tehén is

Vágólapra másolva!
A zárószavazásra váró 2009-es büdzsében meghatározott hiánycél megtartását veszélyezteti, hogy a recesszió súlyosabb lehet a kormány által vártnál. Alig akad olyan költségvetési szerv, amely jövőre abszolút értékben több pénzt kap mint az idén, a legnagyobb vesztes a köztársasági elnökség és a környezetvédelmi tárca, de megvágják az eddig szent tehénként kezelt jóléti kiadásokat is.
Vágólapra másolva!

Jövő hétfőn, az Országgyűlés ez évi utolsó ülésén tartják a 2009-es költségvetés végszavazását. A kisebbségi kormány sikerként könyvelheti majd el, hogy viszonylag könnyedén sikerült elfogadtatnia a parlamenttel a jövő évi büdzsét, amelyet a pénzügyi válság miatt kétszer is jelentősen módosítani kényszerült.

A központi költségvetés főbb bevételei, mintegy 4 százalékkal emelkednek jövőre az idei évhez képest. A cégautóadó új szabályozása 4 milliárd forintos többletbevételt hoz, és az offshore paradicsomokban lévő magyar tőkebefektetésekre adott adóamnesztiából is négymilliárdos társasági- és különadó többletet várnak. Az örökösödési illeték részleges megszüntetése nyolcmilliárd forinttal csökkenti a költségvetés tervezett bevételeit, a főszám ezért nem is változott nagymértékben.

Az államháztartás hiánya - az önkormányzatokkal együtt számolva - jövőre 784,6 milliárd forint lesz, vagyis a deficit a GDP 2,6 százalékára rúghat az idei 3,4 százalék után.

Sok kockázat, kevés tartalék

A 2,6 százalékos hiánycél tarthatónak tűnik Németh Dávid, az ING elemzője szerint, de kockázatot jelent, hogy a recesszió jóval súlyosabb lehet a vártnál, ami akár 150 milliárd forint bevételkiesést is okozhat. A kormány 1 százalékos gazdasági visszaeséssel számolt, a Raiffeisen Bank szerint azonban a tervezetnél rosszabb helyzet is kialakulhat és 2,5 százalékos visszaesésre lehet számítani - tájékoztatott Török Zoltán, a pénzintézet vezető makroelemzője. A szakértő szerint viszont a hiánycélt mindenképpen tartani kell, hiszen ez a feltétele az IMF 20 milliárd eurós hitelkeretének.

Németh Dávid szerint a büdzsében lévő tartalékon kívül 40-50 milliárd forinttal csökkentheti a kiadásokat, ha a kormány igénybe veszi az IMF-hitelt, mivel annak kamata alacsonyabb, mint a büdzsében az adósságszolgálat számításánál alkalmazott 12-13 százalékos szint. További kockázatot jelent viszont, hogy alacsonyabb lehet az infláció is a tervezettnél, ami a várhatóan 3 százalékkal visszaeső fogyasztás mellett szerényebb vállalati profitot, vagyis kevesebb adóbevételt eredményezhet reálértéken - tette hozzá Török Zoltán. Az elemző szerint emiatt jövőre még szükség lehet ad hoc intézkedésekre ahhoz, hogy a kijelölt pályán maradjon a költségvetés.

A büdzsébe már beépítettek puffereket, ám elképzelhető hogy a folyamatok korrigálásához továbbiakra is szükség lehet. Az biztos, hogy a Pénzügyminisztérium nem büszkélkedhet majd havonta a vártnál kisebb hiánnyal, a tavalyi és az idei évre jellemző "alullövésre" nem számítanak az elemzők, annál jóval kevesebb a tartalék a jövő évi büdzsében.

A nadrágszíj éve - a szent tehén is soványabb lesz

Jövőre a minisztériumok, illetve költségvetési szervek többsége kevesebb pénzből gazdálkodhat mint idén. A büdzsé legnagyobb vesztese a köztársasági elnökség, amelynek támogatása nominálértéken ötödével csökken. A környezetvédelmi tárcánál is jól meg kell húzni a nadrágszíjat, a kiadásokat 15 százalékkal kell csökkenteni. A vesztesek élbolyába tartozik támogatása megtizedelésével az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, a KSH, az Alkotmánybíróság és az Állami Számvevőszék is.

Az önkormányzatok támogatását a válság miatt jelentősen megnyirbálták, az ideinél csaknem 100 milliárd forinttal kevesebbel egészítik ki a 3500 milliárd forintos települési költést. Válság sújtotta terület a környezetvédelmen túl az oktatás és a közlekedés is.

A kormány az eredeti tervektől eltérően kénytelen volt hozzányúlni a szent tehénként kezelt jóléti kiadásokhoz is, így kevesebb jut nyugdíjra, szociális és egyéb pénzbeli ellátásokra. Több mint 60 milliárdos megtakarítást jelent, hogy a 62 év alatti nyugdíjasok nem kapnak jövőre 13. havi nyugellátást és a többiek is csak legfeljebb havi 80 ezer forintot. A családi pótlék összege alig emelkedik: az egygyermekeseknek egyáltalán nem, a többieknek 100 vagy 200 forinttal, így 15 milliárdot spórol az állam.

A többi tárcánál, illetve szervnél "csak" egyszámjegyű elvonás, vagy stagnálás várható. A legjobban az Országgyűlési Biztosok Hivatala járt, ötödével többet költhet mint idén, a miniszterelnökség kerete is tizedével emelkedik, de ez csupán a tartalékoknak köszönhető. Közel tízszázalékos növekedés várható az uniós támogatások összegében, mivel idén lezárul a 2007-2013 közötti időszak programjainak kezdeti fázisa, vagyis a kifizetések várhatóan megugranak.

Később sem várható osztogatás

A gazdaság problémáit a jövő évi büdzsé nem oldja meg, drasztikusabb lépésekre, jóval nagyobb kiigazításra lenne szükség ahhoz, hogy a recesszió visszafogottabb legyen - véli Török Zoltán. Az elemző szerint a kormánynak csökkentenie kellene a céges adókat, elsősorban az élőmunkaterheken, a bevételkiesést pedig a kiadások drasztikusabb csökkentésével ellensúlyozhatnák. Ezen intézkedések nélkül súlyosabb lesz a válság, a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a versenyhátrány sok vállalkozást csődbe juttat, vagy a tevékenysége felfüggesztésére kényszerít.

Nem fogható a válságra a költségvetés gyenge szerkezete, a magas, 50 százalék körüli állami újraelosztási szint. Most kevesebb bevételre lenne szükség, ha a közszféra reformját már 2006-ban elindítják, a válság miatt azonban a struktúraátalakítást a választás utánra halaszthatják, mivel az először kiadásokkal jár. Jövőre viszont már részletesen kidolgozott tervekkel kellene előállni a szükséges reformokkal kapcsolatban - tette hozzá Németh Dávid.

Nagy osztogatásra a 2010-es büdzsénél sem számítanak az elemzők, a választási költségvetés készítését ellehetetleníti, hogy az IMF 2010 március végéig biztosít hitelkeretet, aminek viszont kemény feltételei vannak, ráadásul az Európai Bizottság és a Jegybanktanács is árgus szemekkel figyel. Nagyon meg van kötve a kormány keze, aminek örülhetünk, nemcsak a kormány bukna meg egy választási költségvetéssel, hanem az egész ország veszítene vele - hangsúlyozza Németh Dávid. Az elemző szerint 2010-ben minimális adócsökkentésre lehet számítani, másra nem nagyon. Kisebb, jelzésértékű intézkedéseket vár 2010-ben Török Zoltán is, amelyek ugyan egy választási költségvetés látszatát kelthetik, de nagy vonalakban nem várható változás.