Akár márciusig is húzhatják az autógyárak

Vágólapra másolva!
Kormányzati kölcsönt folyósítanak a két legnagyobb pácban lévő merikai autóóriásnak, a Chryslernek és a General Motorsnak. A kölcsön értéke 13,4 milliárd dollár - jelentette be George Bush hivatalban lévő amerikai államfő.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az összeg működési hitel, tehát arra szolgál, hogy a cégek egyáltalán kihúzzák addig amíg megmentésükre és újjászervezésükre lesz konkrét terv - tájékoztat a Bloomberg.

A mostani tételhez további 4 milliárd dollárt utalnak majd a gyárak rendelkezésére jövő év februárban, így a General Motors és a Chrysler akár márciusig is kihúzhatja. A pénzt egyébként a bankok számára félretett problémás eszközök alapjából csoportosítják át.

A Chrysler üzemei egyszerűen leálltak, miután a működéshez szükséges tőke egyszerűen elfogyott, azonban amikor Bush erről tudomást szerzett, akkor megkérdezte a szenátusban az autómentő-csomagot leszavazó képviselőket, hogy szeretnének e- még néhány millió amerikai munkanélkülit.

A General Motorsnál sem rózsásabb a helyzet: 2004. óta 73 milliárd dollárt bukott a cég, idén pedig a piaci eladásaik 22 százalékkal csökkentek. Míg a Chryslernél közölték, hogy lefogyott a pénz is nem leht tovább működni, addig a General Motorsnál "előrelátók" voltak és már el is kezdték szervezni a cég csődjét.

A mostani utalás feltételei között az is szerepel, hogy a vállalatoknak március 31-ig bizonyítani kell, hogy életképesek (vagy legalább ennek jelét kell adniuk), különben a pénzt azonnal kéri vissza az állam.