Az egész világ recesszióba süllyedhet

Vágólapra másolva!
A II. világháború vége óta először a világgazdaság egésze recesszióba süllyed 2009-ben, áll londoni elemzők minden eddiginél komorabb előrejelzéseiben, amelyek szerint a jelenség kevés kedvező velejárója közé tartozik az olajárak további drasztikus csökkenése. Több citybeli elemző 3 százalékos magyar gazdasági visszaesést valószínűsít jövőre.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az Economist Intelligence Unit (EIU) 2009 januárjára szóló havi világgazdasági prognózisa szerint 0,4 százalékos világszintű gazdasági visszaesés várható 2009-ben. A cég szerint ilyesmire a háború vége óta nem volt példa. A ház az amerikai gazdaságra reálértéken 2 százalékos GDP-csökkenést jósol 2009-re, és 2010-ben is mindössze 0,7 százalékos növekedést vár az Egyesült Államokban.

Az EIU azt is jósolja, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 2010 első negyedéig érvényben tartja a december 16-án kialakított, 0-0,25 százalék közötti szövetségi napikamat-célsávot, majd utána fél százalékra visszaemeli az irányadó kamatot. Ha azonban a recesszió hosszabb lesz a vártnál a cég szerint akár 2011-ig is kitolódhat az amerikai pénzügypolitika normalizálása.

Bajban az eurózóna és a baltiak

Az euróövezetben az EIU londoni elemzői 1,2 százalékos GDP-visszaesést várnak 2009-ben, és 2010-ben is mindössze 0,5 százalékra élénkülő növekedéssel számolnak a várhatóan továbbra is rendkívül szűkös hitelkínálati környezetben.

Ennek alapján a cég azzal számol, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) két, egyenként 0,75 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre 2009 első felében, a jelenlegi 2,5 százalékról 1,00 százalékra süllyesztve az irányadó refinanszírozási kamatminimumot.

Az európai átalakuló térségen belül az EIU londoni elemzői a balti köztársaságokban különösen súlyos visszaesést várnak: az országcsoport összesített GDP-értéke már az idén is átlagosan 0,1 százalékkal visszaesik, jövőre azonban a ház 4,5 százalékos GDP-zuhanást jósol a három országnak.

A visegrádi négyeket - köztük Magyarországot -, valamint Szlovéniát tartalmazó közép-kelet-európai térségben az EIU az idei 5,3 százalékos növekedés után jövőre 1,4 százalékos bővülést vár, külön számszerű előrejelzés nélkül megjegyezve, hogy a magyar gazdaságban 2009-ben recesszió valószínű.