BÉT-elnök: Nem válság van, hanem átrendeződés

Vágólapra másolva!
Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) nemrég megválasztott új elnöke a börze évzáró sajtótájékoztatóján röviden összegezte a 2008-as évet. Szerinte a két legfontosabb eseménysorozat idén az volt a tőzsde életében, hogy a nagy nemzetközi gazdasági átrendeződés érintette a hazai értékpapírpiacot is, illetve a bécsi tőzsde vezetésével Közép-Európában új szövetség alakult ki a börzék között.
Vágólapra másolva!

A tőzsdeelnök szerint nem válság van, hanem Amerika és Európa csökkenő teljesítménye mellett Kína és India erősödik. Bár e két utóbbi állam növekedése is csökken, de ezeknek az országoknak a gazdasága nem zsugorodik, világméretekben tehát nem lehet válságról, hanem csak átrendeződésről beszélni. Ezt bizonyítja szerinte az is, hogy a termelőkapacitások nem esnek vissza olyan mértékben, mint például a globális tőzsdék, amelyek sorában a budapesti közepes teljesítményt nyújt, 50 százaléknál valamivel nagyobb visszaeséssel.

Mohai György vezérigazgató szerint a BÉT nyeresége idén 300-350 millió forinttal lesz kevesebb az előző évi 2,6 milliárd forintnál. Ez azt jelenti, hogy a részvényforgalom csökkenési üteménél (amely 40 százalékot zuhant) kisebb mértékben esik a profit (azért így is 11-14 százalékkal). A részvényforgalomból származik a BÉT bevételeinek a fele, így az, hogy a profit csak ennyivel csökkent, az a szigorú költséggazdálkodásnak köszönhető. Mohai egyébként jövőre is arra számít, hogy tovább csökken a részvényforgalom 10-15-20 százalékkal, ezért további költségcsökkentésekre készülnek fel.

Új cégek a tőzsdén?

A vezérigazgató reméli, hogy új cégek is megjelennek majd a börzén, de ezek számáról nem akart találgatásokba bocsátkozni.

Patai Mihály tőzsdeelnök szerint 2009-ben megkezdődnek a konzultációk egy új tőzsdei kereskedési rendszer bevezetéséről, de ez jövőre még nem fog megvalósulni.

Csökken a BÉT súlya a nemzetgazdaságban

A BÉT árbevétele idén november 30-áig 3,03 milliárd forint volt, és az éves várható árbevétel közel 20 százalékkal marad el a tavalyi 3,92 milliárdtól. A BÉT első 11 havi adózás utáni eredménye 2,16 milliárd forint, a 2007-es 2,59 milliárd után.

A tőzsde átlagos napi részvényforgalma idén 21,3 milliárd forint volt, szemben az előző évi 35,5 milliárddal. A részvények kapitalizációja 2008 november végéig 3721 milliárd forintra csökkent a 2007 december végi 8239 milliárdról. A részvénypiaci kapitalizáció tavaly a magyar GDP 32,4 százalékát, míg az idén a 13,6 százalékát tette ki.

A BÉT részvényforgalmának majdnem hatvan százalékát az OTP adta idén, a Mol 40-ről 20 százalék közelébe esett vissza, a többi részvény pedig együttesen is csak a 20 százalékos nagyságrendet érte el. Így az OTP dominanciája erősödött a tőzsdei forgalomban.