Elnyelte a válság az albán privatizáció pénzét

Vágólapra másolva!
Az albán kormány a gazdasági válság hatásainak mérséklésére fogja fordítani az ország nagy állami vállalatainak privatizációjából származó bevételeket - idézi a Balkan Insight Ridvan Bode lapra hivatkozva a Napi Gazdaság a pénzügyminisztert. A magánosításból befolyó körülbelül 215 millió eurót ennek a célnak alárendelten költjük el - mondta a politikus.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kormány korábban azt tervezte, hogy a bevételből a 2009-es választási évben emeli a nyugdíjakat, illetve a közalkalmazottak bérét, továbbá forrást biztosít az Albániát és Koszovót összekötő autópálya építésére. A pénzügyminiszter kijelentésének tükrében bizonytalanná vált, hogy ezen elképzelések közül mi valósulhat meg és mi nem.

A jobbközép albán kormány jelentős privatizációs hullámot indított el 2008-ban, amelynek eredményeképpen az ország infrastruktúrája kikerül az állam kezéből. Az Armo olajfinomító 76 százalékáért 129 millió, az Insig biztosítóért 25 millió, az ország elektromos hálózatát üzemeltető OSSH-ért 102 millió euró folyt be az államkasszába.

A kormány előrejelzése szerint 2009-ben 6 százalékkal nőhet a GDP, ám a jegybank csak 4-4,5 százalékot, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) albániai missziója viszont csak 3,5-4 százalékot vár.