Gyurcsány: Mindent újra kell tervezni

Vágólapra másolva!
Idén a gazdaság visszaesése inkább 2-3 százalékos lehet, mintsem a 2009-es költségvetésben rögzített 0,9 százalék - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán az MTV Napkelte című műsorában. Jelezte, egyetlen konkrét szám sincs kőbe vésve, várhatóan mindent újra kell tervezni. Kizárta az adóemelés lehetőségét, de megerősítette, általános adócsökkentésre sincs esély, csak átreendezésre.
Vágólapra másolva!

"Amivel most szemben állunk, az lényegesen rosszabb és bonyolultabb helyzet, mint amire bárki, bármikor számított, vagy amivel találkoztunk az elmúlt évtizedekben. A korábbi feltételezéseknél lényegesen rosszabb adatok jönnek a világgazdaságból. Mindenki újraszámol, és ilyen esetben Magyarországon is beszélni kell arról, hogy egy új helyzetben mit kell csinálni" - mondta a kormányfő a Napkeltében.

Megerősítette, hogy az idei gazdasági növekedés minden bizonnyal még annál is gyengébb lesz, mint ami decemberben reálisnak tűnt: "a mínusz 2-3 százalékos becslés reálisabbnak tűnik, mint a korábbi, mínisz 0,9 százalékos" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hozzátette, a mély változásokat egyébként "nem amiatt kell elindítani, mert most kiderült, hogy rosszabb a helyzet: reformokra továbbra is szükség van".

A miniszterelnök kifejtette, az utóbbi évig egyensúlyi konfliktusai voltak Magyarországnak, majd pénzügyi válsággal kellett szembenéznie, most pedig növekedési probléma van. "Kérdés, melyek azok az intézkedések, amik az egyensúly megtartása mellett új impulzusokat adnak a gazdaságnak; mit tudunk annak érdekében tenni, hogy a gazdaság ne szenvedjen nagy sérüléseket a recessziótól".

A 2,6 százalékosra tervezett költségvetési hiány vélhető növekedését firtató kérdésre Gyurcsány elismerte, "semmilyen szám nincs kőbe vésve, csak az, hogy nem lehet elmozdulni az alapvető egyensúlyi pályáról". Ha a fontos dolgok változnak, mint például most, újra kell tervezni mindent - jelentette ki.

Az esetleges adóemelést a kormányfő "nagyon rossz megoldásnak" nevezte a jelenlegi helyzetre. Viszont - amint azt a Nemzetközi Valutaalap vezetője, Dominique Strauss-Kahn is megjegyezte keddi, magyarországi tárgyalásai után - általános, nagy adócsökkentés sem lehet, legfeljebb kismértékű. Átrendezni viszont lehet az adórendszert, a munkára, az üzleti világra rakódó terheket csökkentve - tette hozzá Gyurcsány.

Kitért a kiadáscsökkentésre is, mondván, végig kell gondolni, hogyan lehet még kevesebbet költeni. "Tehát tudjuk, hol kell lépnünk: foglalkoztatási területen, adóreformban és a szociális szférában. Kiadást kell csökkenteni, de ez nem feltétlenül megszorítást jelent" - hangsúlyozta. Kijelentette, 2009-ben is lesznek már konkrét, életbe lépő intézkedések.