Ukrajna államcsődjét árazza a piac

Vágólapra másolva!
A Concorde brókercég elemzése szerint egyre többen arra számítanak a piacokon, hogy az ukrán állam fizetésképtelenné válik. Elképzelhető, hogy csak a gázvita miatt árazták be a kötvénypiacok az államcsődöt, ám az igazgatás szétesése, a helyenként polgárháborús hangulat a legrosszabb esetben valóban előidézheti azt - derül ki a brókercég szakértője által készített anyagból.
Vágólapra másolva!

Az idén augusztusban lejáró, előtte februárban még kamatot adó, teljes névértékét és az utolsó kamatot a lejáratkor kifizető, amerikai dollárban denominált ukrán államkötvények jelenleg a névérték hetvenegynéhány százalékán, 50 százalék körüli lejáratig számított hozamon forognak.

A papírral kereskedők szinte bizegy remek lehetőséget használnak ki - vagy a vevők azért, mert nem lesz ezzel a kötvénnyel semmi baj, vagy az eladók azért, mert még aránylag jó áron meg tudnak szabadulni tőle a fizetésképtelenség bejelentése előtt. Egy biztos, ez a hozamszint egy dolláros kötvénynél azt jelenti, hogy a piac igen jó esélyt ad a kibocsátó rövidesen bekövetkező csődjének - hívja fel a figyelmet csütörtökön publikál elemzésében Kovács Krisztán, a Concorde bókercég szakértője.

A kötvénypiacnak sajnos fájdalmasan gyakran lesz igaza, amikor egy adós fizetésképtelenségét kezdi el árazni. Ukrajna esetében azonban a gázválság miatt sokakban felmerülhet a gondolat, hogy ezúttal egyszerű pánikról van szó. Ennek azonban ellentmond, hogy a fenti kötvények árfolyama nem most, hanem a tavaly őszi hónapokban omlott össze, és azóta sem tudott talpra állni - írja az elemzés, amely hozzáteszi: ha Ukrajna gazdasági és politikai helyzetét alaposan megnézzük, kiderül, hogy az ország helyzetet a mai gyenge mezőnyben is kirívóan kétségbeejtő, és az állam esetleges fizetésképtelenségénél nagyságrendekkel nagyobb veszélyeket is rejt magában.

A gazdasági kilátások alapján az ukrán gazdaság idei növekedési mutatója nagy valószínűséggel az egyik legrosszabb lesz a világon. Már decemberben megjelentek a 9 százalékos GDP-csökkenést valószínűsítő előrejelzések, de könnyen lehet, hogy ennél kiábrándítóbb lesz a végeredmény. A jórészt az acélkivitelre épülő export már tavaly gyakorlatilag összeomlott, ennek köszönhetően a külkereskedelmi mérleg hiánya egy év alatt a másfélszeresére nőtt, a folyó fizetési mérleg hiánya értékben megduplázódott. A 2000-2007-ig tartó erőteljes növekedési periódus látványosan egybeesett a külföldi adósságállomány bővülésével, de van ennél nagyobb, Magyarországon sem ismeretlen probléma. Nevezetesen, hogy a háztartások fogyasztásának bővülése 2002-től - a külföldi adósságállomány igazi megugrásától - kezdve súlyosan meghaladta a gazdaság növekedési ütemét, a lakosság tehát hitelből fogyasztott. Az elemzés szerint az így kialakult - nem állami - adósságállomány az a tényező, ami miatt Ukrajna megrendülése a gázszállítási problémák mellett az egész régiót fenyegeti.