Válságértekezlet az autóipar helyzete miatt

Vágólapra másolva!
Rendkívüli találkozóra Brüsszelbe hívta az Európai Unió tagországainak ipari ügyekben illetékes minisztereit az Európai Bizottság az autóipart sújtó nemzetközi válság miatt.  
Vágólapra másolva!

Günter Verheugen ipari biztos csütörtöki bejelentése szerint az autóipar romló helyzete miatt összehívott találkozóra pénteken kerül sor. Az értekezlet célja, hogy megvizsgálják az ágazat helyzetét, valamint megvitassák a már bevezetett vagy tervezett nemzeti intézkedéseket és az uniós koordináció lehetőségeit.

Brüsszel már korábban jelezte, hogy a nyár végén kezdődött nemzetközi pénzügyi válság hatásai átgyűrűztek az ipar és a szolgáltatások szektoraiba is. Ezért az Európai Bizottság nagyszabású gazdaságélénkítési programot dolgozott ki, amelynek leglényegesebb elemeit decemberben a tagországok vezetői is elfogadták.

Az autóiparnak szüksége van a segítségre, ami jól látszik a legfrissebb statisztikákból. Az Európai Autógyártók Szövetsége által csütörtökön közzétett adatsor szerint az európai autópipacon éves összevetésben 8 százalékkal csökkentek az eladások, amire legutóbb 1993-ban volt példa.