Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban sok fiatal felnőtt visszaköltözik szüleihez a gazdasági recesszió miatt, ezzel igyekeznek csökkenteni a kiadásokat. Sok idős amerikai számára, aki a tengerentúlon megszokott modell, a korán kiürült családi fészek miatt magára maradt, a gazdasági válság kedvező változást jelent: viszontlátja gyerekeit.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Az AHN hírszolgálat szerint több tényező is szerepet játszik abban, hogy egyre több fiatal felnőtt tér vissza szüleihez. Az okok között van a növekvő munkanélküliség, a fizetésképtelenné váló tulajdonosok kiköltöztetése hitelből vásárolt házaikból, továbbá a magas megélhetési költség.

Az Egyesült Államokban egy 2007-es felmérés szerint a 18 és 24 év közötti fiatal férfiak 55, a nők 48 százaléka szüleivel él. Ez az arány növekvőben van, ugyanis ma már sokkal elfogadottabb a fiatalok együttélése a szülőkkel, mint akár néhány éve, amikor az volt a társadalmi parancs, hogy 18 éves kortól önálló életet kell kezdeni.

David Morrison, a fiatal felnőttek problémáival foglalkozó Twentysomething kutató intézet vezetője biztosra veszi, hogy egyre több fiatal fog visszaköltözni a szüleihez. Az okok egyértelműek: az elhúzódó gazdasági bizonytalanság, a munkahelyek számának apadása, a nagy vállalati elbocsátások. Mint rámutatott, minden korábbinál több cég utasítja el a friss diplomás munkaerőt. Az AHN ugyanakkor egy olyan új kaliforniai tanulmányból is idézett, amely szerint a kiürülő családi fészek jelensége éppenséggel kedvező hatással van az idősödő házaspárok viszonyára, mivel a gyerekek nélkül több idejük jut egymásra. Ebből a szemszögből nézve a recesszió a visszaköltöző gyerekek miatt (is) kellemetlen a szülőknek.