Az S&P leminősítette Spanyolországot

Vágólapra másolva!
Megvonta Spanyolországtól a lehető legjobb, "AAA" szuverén adósi minősítést hétfőn a Standard & Poors, a spanyol gazdaság szerkezeti gyengeségeire hivatkozva. Az ország új adóskockázati besorolása "AA plusz", stabil kilátással.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az S&P a múlt héten vette leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára a spanyol adósbesorolást.

Spanyolország az első olyan alapító euróövezeti tagállam, amelytől a lehető legmagasabb, "AAA" minősítést vonta meg valamely nagy nemzetközi hitelminősítő a pénzügyi válság kezdete óta.

A spanyol leminősítéshez fűzött hétfői elemzésében a Standard & Poor's "fenntarthatatlannak" nevezte a spanyol folyómérleg-hiányt, amely tavaly a GDP-érték 10 százaléka körül járt. Az államháztartási hiány az idén eléri a spanyol GDP-érték 6,6 százalékát, de jövőre akár 4 százalékra csökkenhet.

Leminősítési hullám az euróövezetben

A nemzetközi hitelminősítők sorra rontják a nagy euróövezeti gazdaságok adósbesorolásait, vagy azok kilátásait a mélyülő recesszió hatásai miatt, és a piaci felárak is mutatják a szuverén törlesztési képesség megítélésének romlását.

A hitelminősítő intézet a minap megerősítette Németország szintén "AAA" besorolását, de ehhez fűzött elemzésében utalást tett arra, hogy a legnagyobb euróövezeti gazdaság adósosztályzata is nyomás alá kerülhet, ha a költségvetésre túl nagy terhet rónak a gazdaságösztönző intézkedések.

Az S&P a múlt héten az elsőrendű adósi sáv alsó szélére, "A"-ról "A mínusz"-ra rontotta Görögország hosszú távú szuverén adóskockázati besorolását, arra hivatkozva, hogy a globális pénzügyi és gazdasági válság gyorsította a görög gazdaság alapszintű versenyképesség-romlásának folyamatát, és a görög folyómérleg-hiány tavaly becslések szerint elérte a GDP-érték 14 százalékát. Ha a hosszú távú görög adósbesorolás innen tovább romlik, azzal Görögország - a régebbi eurótagállamok közül elsőként - átkerülne a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett, közepes "BBB" sávba.

A minap Írország is figyelmeztetésben részesült, romolhat jelenleg még "AAA" besorolása.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service a minap pozitívról stabilra rontotta Belgium - az egyik leggazdagabb euróövezeti tagállam - "Aa1"-es adósbesorolásának kilátását, vagyis levette a napirendről a belga szuverén adósi osztályzat feljavítását a lehető legmagasabb, "Aaa" szintre. A Moody's a pénzügyi válság valószínűleg elhúzódó makrogazdasági hatásaira és a 90 százalékos GDP-arányos belga államadósság-ráta érdemi csökkenésének csekély valószínűségére hivatkozott.