Fitch-intelem Kelet-Közép-Európának

Vágólapra másolva!
A tavalyi volt az az esztendő, amikor "a feltörekvő Európával kapcsolatos, régóta meglévő aggályok elkezdtek valóra válni"; ezt tükrözi, hogy 2008-ban kilenc térségbeli ország - köztük Magyarország - szuverén adósi kockázati besorolása romlott összesen 12 fokozattal, hangzott el a Fitch Ratings csütörtökön Londonban rendezett szakszemináriumán.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A legnagyobb európai hitelminősítő által a felzárkózó térség szuverén adósi "forró pontjairól" tartott helyzetértékelésen Ed Parker, a cég feltörekvő európai szuverén minősítésekért felelős igazgatója kiemelte: a Fitch a kelet-európai államadósok közül jelenleg kilencnek az osztályzatára tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást, ugyanakkor a térség egyetlen országa sincs pozitív kilátással nyilvántartva a cég listáján.

Parker szerint mindez az adósminőség további romlását vetíti előre, mivel a hosszú távú tapasztalat az, hogy a negatív kilátással ellátott szuverén adósok 60 százalékát a cég végül leminősíti.

Magyarország hosszú futamú devizaadósságát a Fitch Ratings már tavaly visszaminősítette a korábbi "BBB plusz"-ról "BBB"-re, de az akkor megadott új, továbbra is közepes befektetői adósosztályzat kilátása jelenleg stabil.

Meredek lassulás, bukó baltiak

A csütörtöki londoni szemináriumon Parker úgy fogalmazott: a feltörekvő Európa gazdaságainak növekedése "a legjobb esetben is meredeken lassul" 2009-ben, és egyes térségi országok súlyos recesszióba süllyednek. A ház Lettországban és Litvániában várja a legnagyobb visszaesést, egyaránt 5 százalékkal; Magyarországra 2 százalékos GDP-mínuszt jósol.

A Fitch Ratings igazgatója a balti köztársaságokat a hitelválság "legnagyobb térségi áldozatainak" nevezte. Kiemelte, hogy tavaly Lettország és Litvánia adósbesorolása is két fokozattal romlott a Fitch listáján.

Parker Oroszország helyzetét is "komornak" minősítette, mondván: a hitelminősítő az idén nem vár növekedést az orosz gazdaságban.

A vezető elemző kiemelte, hogy a Fitch számításai szerint az orosz devizatartalék az utóbbi hónapokban 150 milliárd dollárral csökken.

Szerkezeti problémákon nem segít a hitel

Az MTI kérdésére, hogy a hazánknak nyújtott 25 milliárd dolláros hitel, a Fitch megítélése szerint megszüntette-e az árfolyam- és a finanszírozási válság kockázatát a magyar gazdaságban, Parker úgy fogalmazott: a csomag "jelentősen mérsékelte" ezeket a kockázatokat 2009-re, de a magyar gazdaság hosszú távú problémáit, a külső környezettel szembeni sérülékenységét nem szüntette meg teljes mértékben. A Fitch mindazonáltal az idei évre nem lát komolyabb finanszírozási kockázatot a magyar gazdaságban, tette hozzá.

Parker szerint a Magyarországnak adott pénzügyi csomag "hatalmas méretében" több komoly tényező játszott szerepet, köztük a magyar kormány jó kapcsolatai az IMF-fel és az EU-val, valamint az, hogy az EU el akarta kerülni a Kelet-Európán végigvonuló dominóhatás megindulását, amely a nyugat-európai bankoknak is súlyos gondokat okozott volna.

Nemfizetővé válhat a régió

A Fitch csütörtöki londoni rendezvényén mindazonáltal kiderült: a hallgatóságban jelenlévő elemzők nagyon nagy többsége számít arra, hogy 2009-2010-ben egy vagy több kelet-európai szuverén adós nem fizetővé válik. A cég kérésére elektronikus módon leadott voksok szerint a konferencia részvevőinek alig 19 százaléka jósolta, hogy a következő két évben nem lesz szuverén törlesztési leállás a térségben. Egy kelet-európai ország nem fizetővé válását 31 százalék valószínűsítette, 38 százalék szerint ez két-három térségbeli adóssal is előfordulhat, 12 százalék pedig arra szavazott, hogy akár négy-öt kelet-európai adós állam is törlesztési hátralékba kerülhet az idén vagy jövőre.