Hétezer eurós Fiatokkal élénkít Szerbia

Vágólapra másolva!
A belgrádi kormány tervei szerint a szokásos árnál 1000 euróval kevesebbért vehet hazai gyártású Fiat Puntót minden szerb állampolgár, ha leadja régi kocsiját - derült ki szerb sajtóhírekből.
Vágólapra másolva!

A márciusban induló akció alapja az, hogy a Fiat megvette a kragujeváci Zastava autógyárat, s először az ismert modellt fogja gyártatni benne. Ennek 6999 euró lesz a - kereskedők által természetesen módosítható - piaci alapára, ám ebből 1000 eurót a szerb állam fizet, ha a gazdasági minisztériumának államtitkára, Nyebojsza Cirity által ismertetett terv megvalósul.

Az elképzelést közlekedésbiztonsági megfontolások szülték: a szerbiai személygépkocsi-állomány átlagos életkora 18 év, rengeteg az elhasznált autó, amely bármelyik pillanatban képes súlyos balesetet okozni.

A szerb gazdasági minisztériumban 15 ezer új - a régi kocsi leadásával megvásárolt - autóval számolnak, de az államtitkár úgy hiszi, hogy nagyobb lesz a kereslet. Az igényeket elvben ki tudják elégíteni, mivel a kragujeváci gyár kapacitását az új olasz tulajdonos évi 50 ezerre ígérte.

Kragujevácon már hosszabb ideje gyártják a Fiat Puntót. Az autót Zastava 10 néven először csak Szerbiában forgalmazták, majd tavaly év elején a torinói központ az exportálási jogot Kelet-Európára is kiterjeztette, hogy utána - a felvásárlás előtt - engedélyezze a márkanáv feltüntetését is a Szerbiában készült kocsikon.