Obama 1,75 billió dollár hiánnyal számol

Vágólapra másolva!
Idén 1,75 ezer milliárd dolláros, a bruttó hazai termék (GDP) 12,3 százalékát kitevő államháztartási hiány várható az amerikai gazdaságban - közölte Barack Obama elnök csütörtökön, amikor ismertette 2010. évi költségvetési tervezetének körvonalait. Az idei hiány a legmagasabb a második világháború vége óta, akkor, 1945-ben a hiány a hazai össztermék 21,5 százalékára rúgott.
Vágólapra másolva!

Az öt hete hivatalba lépett Obama azt mondta: hosszú távon mindenképpen csökkenteni kell majd a hiányt, rövid távon azonban, a gazdaság felélesztése érdekében növelni kell a deficitet. A 2009-es deficit - az új pénzügyi év október 1-jén kezdődik - egyrészt a Bush-kormány által felhalmozott hiányt, másrészt azokat a költekezéseket tartalmazza, amelyek az új 787 milliárd dolláros ösztönző csomagban szerepelnek.

Obama hozzáfog az egészségügyi rendszer több évig tartó költséges reformjához, a gazdaság ösztönzésére óriási infrastrukturális beruházásokat tervez, adócsökkentést irányoz elő a középosztálynak és a bankok kisegítésére is félretesz 250 milliárd dollárt.

A jövő évi költségvetés tervezetét teljes egészében csak áprilisban hozzák nyilvánosságra, bizonyos részleteket azonban már tudni lehet. Obama 2013-ra a hiányt 533 milliárd dollárra, a GDP 3 százalékára szeretné lefaragni. Ehhez több adót vonna el a gazdagoktól, és jelentősen csökkentené a védelmi kiadásokat, elsősorban az iraki háború befejezésével.

Az iraki és afganisztáni hadműveletek költségei 2009-ben előreláthatóan 140 milliárd dollárt tesznek ki. A jövő évi költségvetés nagy vesztese lehet a Pentagon: a demokrata kormány a drága fegyverfejlesztési programokon is takarékoskodni szándékozik. Obama a deficit csökkentése céljából ugyancsak megkurtítaná a mezőgazdasági támogatásokat, ami komoly ellenállásba ütközhet a kongresszusban.

Az Obama-kormány a piacszabályozás erősítésére 13 százalékkal, 906 millió dollárra növelné a tőzsdefelügyelet költségvetését, egyrészt a befektetők nagyobb védelme, másrészt a visszaélések hatékonyabb felderítése érdekében. Megszüntetnék viszont az olaj- és gázipari vállalatok adókönnyítéseit, sőt fogyasztási adót vetnének a Mexikói-öbölből származó olajra és gázra.