Vágólapra másolva!
A Világbank, az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) és az Európai Befektetési Bank 24,5 milliárd euró értékű hitelcsomaggal segíti a közép- és kelet-európai bankokat, hogy kikerüljenek a pénzügyi válságból.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja el!

A Financial Times cikke szerint a hivatalos bejelentés ma lesz Londonban. A lépés a pénzügyi zavar elkerülésére szolgál, ugyanis a keleti bankrendszer megrendülése a nyugatit is magával ránthatja. A nyugati pénzintézetek hatalmas befektetésekkel rendelkeznek keleten.

A lap felidézi, hogy néhány keleti ország, köztük Ukrajna, Magyarország és Lettország már kapott kölcsönt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), hogy fizetőképességüket fenntartsák. Az Európai Befektetési Bank 11 milliárd eurót biztosít kis és középvállalatok hitelezésére. Ebből majdnem 6 milliárd azonnal rendelkezésre áll.

Az EBRD 2009-2010-re 6 milliárdot, a Világbank 7,5 milliárdot bocsát rendelkezésre a fizetőképesség biztosítására. Robert Zoellick, a Világbank elnöke elmondta: "Itt az idő annak bizonyítására, hogy az elmúlt 20 év eredményei nem vesznek el Európában a válság következtében."

Eközben Gyurcsány Ferenc, magyar miniszterelnök 180 milliárd euróért lobbizik az Európai Uniónál. A javasolt program 12 keleti tagállamot stabilizálna: gazdaságaikat, bankrendszerüket és vállalataikat segítené a kilábalásban.

Az Európai Stabilizációs és Integrációs Programot március elsején fogja bemutatni a kormányfő Brüsszelben, az EU-csúcson. Bloombergnek tett nyilatkozatában Gyurcsány úgy fogalmaz, hogy "csökkenteni kell a régió kockázati tényezőit és ez csupán szavakkal nem fog menni." A javaslatról bővebben itt olvashat.