Vágólapra másolva!
Csütörtökön csökkenni kezdtek az amerikai határidős részvényindexek, mert nyomasztja a piacokat, hogy a General Motors arra figyelmeztette befektetőit, meglehetősen kétségesnek tartja tevékenységének folytatását. Ezt a hatást erősítette a ma esedékes makroadatok (munkanélküli segélykérelmek, termelékenység, megrendelés-állomány) előtti óvatosság is.
Vágólapra másolva!

A GM árfolyama már az elektronikus kereskedésben 13 százalékkal esett vissza. Egy nappal azt követően, hogy a Wall Street öt napos csökkenést követően erősödni volt képes, a GM bejelentése és a várhatóan további gyengülést jelző munkanélküliségi adat elkedvetlenítette a befektetőket.

A GM azt közölte, hogy ha nem lesz képes a sikeres átszervezésre és amennyiben a hitelezőket tulajdonossá tévő pénzügyi terve nem működőképes, akkor az amerikai csődtörvény értelmében felszámolásra kényszerül. Az elemzők ugyan hangsúlyozzák, hogy a csőd fogalmának nem feltétlenül kellene negatív összefüggésben felmerülnie, a piacot általában, most pedig különösen az érzelmek vezérlik, így túlreagálhatja a negatívnak érzékelt híreket.

Több mint négy százalékot vesztett a General Electric is, mert a befektetőket aggasztja pénzügyi cégének összeomlása, és hitelezési besorolásának lerontásától tartanak; szerdán a GE árfolyama már olyan alacsony lett, mint 1991 óta sohasem.

A vártnál valamivel kedvezőbb foglalkoztatási adat - a segélyt első alkalommal kérelmezők számának az előzetesen számítottnál erőteljesebb csökkenése (a múlt heti 667 ezer után a várt 650 ezer helyett 639 ezer kérelem), valamint az a hír, mely szerint a Wal-Mart Stores Inc. a vártnál nagyobb, 5,1 százalékos (összehasonlítható) bevétel-növekedést ért el februárban, valamit javított a hangulaton.

A határidős indexek közül az S&P 500 futures mínusza 12,70 pont, a mutató számított értéke alatt alakul; 90 ponttal került alacsonyabbra a Dow futures, 6,50 pontot vesztett a Nasdaq 100 futures.