Vágólapra másolva!
Kelet-Európa legtöbb országa a súlyos recesszió ellenére sincs rosszabb állapotban, mint Nyugat-Európa, és valószínűtlen a pénzügyi-gazdasági összeomlás vagy a szuverén nem fizetővé válás a térségben, mondta kedd este Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke.
Vágólapra másolva!

Thomas Mirow, a kelet-európai átalakulás finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni bank német vezetője a nagy hírű London School of Economics közgazdasági és politikatudományi egyetemen tartott előadásában kijelentette: a válság előtti növekedési ütemek belátható időn belül nem fognak ugyan visszatérni, a térségi országok zömének teljesítménye azonban most sem gyengébb, sőt esetenként jobb néhány nyugat-európai országénál. - Nincs betétesi roham a bankoknál, és nincsenek szuverén törlesztési leállások Kelet-Európában - tette hozzá.

Az EBRD elnöke ugyanakkor külön megemlítette Ukrajnát, amely szavai szerint a legaggasztóbb állapotú térségi ország, főleg azért, mert az ingatag politikai helyzet hátráltatja a súlyos ukrán gazdasági válság kezelését. Ukrajnát a nagy londoni elemző házak is külön kezelik a térségen belül.

A Moody's Investors Service éppen kedden adott ki átfogó jelentést Londonban a kelet-európai adóskockázatról. A nemzetközi hitelminősítő négy osztályba sorolta a térségi országokat, és a negyedik, külön kategóriába egyedül Ukrajna került. Erre a kategóriára az adósi alapmutatók eróziója és a többi kelet-európai országnál sokkal kevésbé biztos külső támogatás egyszerre jellemző, áll a hitelminősítő jelentésében, amely szerint mindez együtt "csak Ukrajna esetében" érvényesül a térségben.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's nemrég a már igen magas befektetői kockázatra figyelmeztető "CCC plusz" szintre süllyesztette az ukrán szuverén adósosztályzatot, a készenléti IMF-hitelprogram végrehajtásának növekvő kockázataira hivatkozva.

Európában Ukrajna az egyetlen szuverén adós, amelyet valamely nagy nemzetközi hitelminősítő a "CCC" adóskockázati besorolási sávban tart nyilván.