Vágólapra másolva!
A Moody's nemzetközi hitelminősítő intézet kedden kiadott jelentése szerint a kelet-közép-európai régióban Románia, Bulgária és Horvátország tekinthető a legkockázatosabb országoknak - derül ki a Wall Street Journal összefoglalójából. Magyarország ezúttal lemaradt a szégyenpadról.
Vágólapra másolva!

A Moody's a múlt hónapban a kelet-európai régióban érdekeltségekkel rendelkező nyugat-európai bankokkal kapcsolatban általános figyelmeztetést tett közzé, ami komoly eladási hullámot indított el a tőzsdékeken és több szakértő rosszallását is kiváltotta.

Az akkori kritikák elsősorban arra irányultak, hogy nem helyes és indokolt a kelet-európai piacokat egységesen kezelni, azok kockázati kitettsége ugyanis jelentős mértékben különbözik. A Moody's magáévá tette ezt az álláspontot, a kedden megjelent elemzésben már a hitelminősítő is az államok differenciálását hangsúlyozta.

Nem tartozunk a legrizikósabbak közé

A Moody's szerint azokban az országokban nagyobbak a kockázatok, ahol komoly hitelnövekedést jegyeztek fel az utóbbi években, és van esély a külföldi források elakadására. A szakértők a legrizikósabbnak Romániát, Bulgáriát és Horvátországot tartják, ezen államok minősítése már most is Baa3-as. Magyarország besorolása A3-as (negatív kilátás mellett), és az utóbbi időben megjelent elemzésekben rendre Magyarországot is a legrosszabb kockázati kategóriába sorolták.

A WSJ megemlíti, hogy Románia lehet a következő olyan térségbeli ország, amely a nemzetközi közösség (IMF, Világbank, EU) pénzügyi segtíségére szorulhat. Eddig Magyarország, Lettország, Szerbia és Ukrajna kapott tőkeinjekciót külföldről.

A Moody's kifejtette, hogy a régiós államok hiteleinek minősítése azon múlik majd, hogy a bankrendszereket ellenőrző nyugat-európai bankok mennyire biztosítják majd a tőkeáramlást ezekbe az országokba, illetve hogy milyen segtíségre van kilátás Brüsszel részéről.