A jutalmak miatt kapott Obamától az AIG

Vágólapra másolva!
Kemény szavakkal ostorozta az AIG óriásbiztosítót hétfőn Barack Obama amerikai elnök, amiért az életben maradásért küzdő, hatalmas szövetségi segélyekben részesített vállalat több mint százmillió dollár jutalmat fizet ki vezetőinek. Obama szerint az AIG - amely a világ legnagyobb biztosító társasága - saját gondatlansága és mohósága miatt került pénzügyi válságba.
Vágólapra másolva!

Mivel igazolják a céget életben tartó adófizetők előtt az AIG vezetői a kiemelkedő vezetői juttatásokat, ezt a gyalázatot? - kérdezte az elnök, aki utasította pénzügyminiszterét, tegyen meg minden lépést a felháborító jutalmazási gyakorlat leállítására. A cég 165 millió dollár jutalmat fizet ki alkalmazottainak. A származékos értékpapírpiac zavarai következtében veszélybe került AIG-nek először tavaly ősszel nyújtott 85 milliárd dolláros sürgősségi segélyt a kormány. A központi támogatás mértéke azóta - további három tőkepótlással - 170 milliárd dollárra nőtt. A műveletek nyomán az állam csaknem 80 százalékos tulajdonhányadot szerzett a vállalatban.

Mint a The New York Times megjegyezte, Barack Obama elnök az AIG elleni fellépésével részben a közvélemény felháborodását akarja leszerelni, amely a bankok és a Wall Street-i pénzvilág ellen irányul. A nagy pénzintézetek életben tartása Obama szerint elengedhetetlen, a felelőtlen költekezés miatti ellenszenv azonban megnehezítheti Washington válságmentő lépéseit. Ha a közvélemény a kormány ellen fordul, meghiúsulhat az újabb mentőcsomagok kongresszusi jóváhagyása.

Obama kijelentette: sokan vannak az országban, akik nap mint nap keményen dolgoznak, teljesítik kötelességüket, kormányzati segítség és juttatások nélkül. Ők azt követelik, hogy részesüljön mindenki azonos elbánásban - hangsúlyozta.

Robert Samuelson, a The Washington Post gazdasági szakírója hétfői cikkében úgy fogalmazott, Amerika a 30-as évekbeli "nagy depresszió árnyékában" él. Peter Morici, a Marylandi Egyetem közgazdász professzora a The Washington Timesban pedig arra hívta fel a figyelmet: az Egyesült Államok talán már a fogalmilag pontosan nem meghatározott gazdasági depresszió állapotába került, ezt azonban csak évek múlva fogják hivatalosan elismerni.