Vágólapra másolva!
A gazdasági válság hatására a legtöbb országban a kormányzatok csökkentik a versenyszféra adóterheit, sőt egyes országokban még  a háztartásokét is - derült ki a Deloitte globális tanulmányából. Van, ahol az adóhatóság átmenetileg nem vegzálhatja a munkahelymegtartó kis- és középvállalkozásokat.
Vágólapra másolva!

A világ egyes országaiban vizsgált válságkezelési folyamatokban, megoldásokban jellemzően a versenyszféra adóterheinek további csökkentése figyelhető meg. Ha valamely állam növelni is igyekszik a gazdaságélénkítésre fordított források nagyságát, azt sehol nem az adóbevételekből, tehát nem az újraelosztás és az adócentralizáció növelésével teszi - mondta Oszkó Péter.

A Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint nincs paradigmaváltás a nemzetközi adóversenyben, sőt, a vállalkozások, az élőmunka és egyes országokban a háztartások adóterhelésének további csökkentése látható.

Tipikus intézkedések

A több mint ötven ország kormányzati adóintézkedéseit elemző tanulmányban szereplő országok gyakorlata alapján néhány tipikus intézkedés, hasonló intézkedéssor egyértelműen körvonalazható.

Ilyen például az adómérték-csökkentés, a gyorsított értékcsökkenési leírás, az adóbefizetési határidők eltolása, az adóhatóság részéről a gyorsabb adóvisszatérítés, fizetési könnyítések biztosítása - sorolta a különböző lépéseket Kövesdy Attila, a Deloitte adótanácsadási üzletágának nemzetközi adótanácsadásért felelős partnere.

A kormányok ezekkel az intézkedésekkel vagy a magánszemélyek vagy a vállalkozások helyzetén kívántak, illetve kívánnak javatni. Egyes országok egészen különleges intézkedésekkel próbálkoznak, ilyen például az Egyesült Államok ahol kisvállalkozások számára megengedik a visszamenőleges veszteségelhatárolást, azaz a kisvállalkozások amennyiben társasági adó alapjuk negatív, ezt korábbi pozitív adóalapjukkal szembeállíthatják és a korábban befizetett adót visszaigényelhetik - tette hozzá a szakértő. Más intézkedések csak egyes szektorokat érintenek, Belgiumban például az új lakások építését terhelő általános forgalmi adót csökkentették 21-ről 6 százalékra.

Nincs általános recept

Kevésbé általános, de nem elszigetelt az a gyakorlat, amely arra kötelezi egy adott ország adóhatóságát, hogy átmenetileg függessze fel az adóellenőrzéseket azoknál a jellemzően kis- és közepes vállalkozásoknál, amelyek munkahelymegtartó programot hajtanak végre, illetve egyéb munkahelyteremtő vállalásokat tesznek. Ezt történt például Dél-Koreában.

Térségünkben - egyéb intézkedések mellett - a Cseh Köztársaság társasági adót csökkent, és felfüggesztette bizonyos esetekben a személyijövedelemadó-előleg fizetésének kötelezettségét. Érdekesség, hogy Írország amely magas költségvetési hiánnyal küzd, adóemeléseket vezetett be mind az általános forgalmi adó, mind az eddig nemzetközi összehasonlításban alacsonynak mondható személyijövedelemadó-terhelés területén, miközben könnyíteni igyekszik a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalatok adókötelezettségeit. Mindez mutatja, hogy nincs egy recept minden országra, hiszen figyelemmel kell lenni az adott ország költségvetésének helyzetére is az adóintézkedések meghozatalakor - hangsúlyozták a Deloitte szakértői.