Vágólapra másolva!
Kína készen áll arra, hogy feltöltse a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénztartalékait - közölte a kínai kormányfő-helyettes.
Vágólapra másolva!

Kína azt is sietett közölni, hogy az egyes országoknak nem nagyságuk és devizatartalékaik alapján kell az IMF tőkéjéhez hozzájárulni, hanem az egy főre eső GDP alapján - ez utóbbiban Kína nem túl erős, de az előbbiek alapján a világ egyik vezető hatalma.

Wang szerint a G-20-as országcsoportnak egyértelmű jelzést kell küldenie a válságkezeléssel kapcsolatban, a tanácskozás a jövő héten lesz Londonban.

Az IMF-nek azért van szüksége plusz forrásokra, hogy meg tudja segíteni a szegényebb államokat, és így útját állja a krízis továbbterjedésének. Kína ehhez adna pénzt a bejelentés szerint.

Az EU illetékesei az IMF tőkéjének és felhasználható keretének 500 milliárd dollárra való duplázást javasolja, Japán pedig azt közölte, hogy 100 milliárd dollárt adna a nemzetközi szervezetnek.

Kína az IMF által kibocsátott kötvényeket megvásárolva szeretne az alap tőkéjének emeléséhez hozzájárulni, és Peking azt is szükségesnek tartja, hogy a szervezet alakítsa át kvótarendszerét. Ezt minden bizonnyal azért tartják fontosnak Kínában, mert a jelenlegi rendszer szerint az Egyesült Államok és az EU rendelkezik a legnagyobb szavazati súllyal.