Pofon előtt a dohánygyárak

Vágólapra másolva!
Norvégia arra készül, hogy állami befektetési alapjának megtiltsa az etikai normáival össze nem egyeztethető befektetéseket - írja a Wall Street Jorunal (WSJ). A legnagyobb áldozatok a dohánygyárak lehetnek.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A döntésnek azért van különös jelentősége, mert a norvég kormány állami alapja egyike a világ legnagyobb tőzsdei befektetőinek. A bevételeinek forrása alapján gyakran csak olajalapnak nevezett befektetési alap vagyona 350 milliárd dollárra tehető, aminél csak az Egyesült Arab Emirátusok állami alapja nagyobb.

A norvég állampolgárok pénzalapja a legnagyobb befektető Európában, miután az európai részvények 1,33 százalékával rendelkezik. Az olajpénzeket 7000 vállalatba fekteti a norvég alapkezelő, és egy nemzeti etikai tanács dönt arról, hogy milyen társaságokba lehet invesztálni.

A WSJ tudósítása szerint Kristin Halvorsen pénzügyminiszter olyan előterjesztést tett a parlamentnek, miszerint etikai szempontból felül kell vizsgálni a befektetéseket. A kormány tervei között szerepel a dohányipari befektetések megtiltása, és a klimatikus változások figyelembe vételének erősítése a befektetési döntések kapcsán.

Az alap tavaly 633 milliárd norvég koronát vesztett a tőzsdéken, ami azt jelenti, hogy elvesztette vagyonának több mint negyedét.