Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hétfőn a New York-i piacnyitáskor az euró 1,3269 dollár volt, és a nap végén már 1,3385 dollárnál tartott, 0,0202 dollárral drágábban a csütörtöki londoni későinél. A dollárnak hétfőn megártott az értéktőzsdei bizonytalanság New Yorkban.

A közös valuta a múlt hét elején volt utoljára 1,33 dollár fölött, utána visszaesett, mert az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet több nyilatkozatban is célzott arra, hogy május elején még egy negyed százalékpontos alapkamat-csökkentés várható, 1,00 százalékra, és az EKB úgynevezett "nem hagyományos" módszereket is megfontol a hitelpiaci feszültségek oldására.

Ez azt jelentené, hogy az amerikai, a brit és a japán központi bank után az EKB is beindítaná - saját hitelekkel nem fedezett piaci kötvényvásárlások útján - az elektronikus bankóprést, azaz pénzhígítás útján pumpálna több pénzt a gazdaságba. Ennek inflációs hatását az általános gazdasági visszaesés, a deflációs nyomás ellensúlyozza jelenleg.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója 50,05 dolláron zárt májusra a New York-i árutőzsdén (NYMEX), 2,19 dollárral olcsóbban a múlt csütörtöki zárónál. A New York-i zárás után a chicagói Globexen folytatódó elektronikus jegyzésben 8 centtel 49,97 dollárra olcsóbbodott. Múlt csütörtökön 2,86 dollárral drágult. Hétfőn napközben járt 49 dollár alatt is, de nap végére a New York-i részvénypiacok javulása kissé felhúzta az olaj árát is. Az ICE Futures jegyzésében az északi-tengeri Brent ára 1,92 dollárral 52,14 dollárra csökkent. Csütörtökön a Brent 2,47 dollárral drágult.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteken kiadott, legújabb előrejelzésében napi átlagban 83,4 millió hordóra becsülte a világ ez évi kőolajfogyasztását, ez napi 2,25 millió hordóval kevesebb lenne a tavalyinál. A tényleges fogyasztás így is elmarad a kínálattól, ezt jelzi, hogy - szintén az IEA szerint - még mindig nőnek a kereskedelmi tartalékok az OECD-országokban. Az IEA előző, márciusi előrejelzése napi 84,4 millió hordós, a februári előrejelzése még napi 84,72 millió hordós világkeresletet valószínűsített idénre. Az új előrejelzés hatását növelte a hétfői értékpiaci bizonytalanság New Yorkban, és mindezt egyelőre nem ellensúlyozza, hogy egyes OPEC-országok illetékesei máris újabb kvótacsökkentést javasolnak az exportőr szervezet májusi értekezletére.

Szakértők egyszersmind a kutatás-fejlesztés lassulását jelzik a nehezebben, drágábban kitermelhető lelőhelyeken, például az Északi-tengeren, ami későbbi olajszűke kockázatát veti föl. Arra is felfigyeltek, hogy a világ második számú olajfogyasztó országában, Kínában márciusban a tavaly márciusihoz képest ugyan még kisebb volt az olajimport, de az előző hónaphoz képest ugrásszerűen nőtt, együtt az ipari termelés föllendülésével.