Meglepően rosszul áll az amerikai kiskereskedelem

Vágólapra másolva!
Váratlanul zuhant az amerikai kiskereskedelmi forgalom márciusban. A Bloomberg hírügynökség szerint elsősorban az az oka a rossz makromutatónak, hogy rendkívül nagy - 25 éves csúcson áll - a munkanélküliség az USA-ban, és ezért a fogyasztók visszafogják a vásárlásaikat.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az 1,1 százalékos márciusi forgalomesés a februári 0,3 százalékos növekedést követi. Érdekesség, hogy a februári adat meglepően jó volt, míg a márciusi hirtelen rosszabbodást jelez, az amerikai kereskedelmi minisztérium közlése szerint. (Márciusra eredetileg 0,3 százalékos bővülésre számítottak az elemzők.)

A márciusi visszaesést az autókereskedők, az elektronikai boltok és az éttermek vezették.

A második negyedévre is elhúzódott tehát a visszaesés a fogyasztói költésekben, ez azt jelzi a Bloomberg szerint, hogy a recesszió valószínűleg tovább tart, és a ruházati cikkek, továbbá az autók esetében adott árengedmények nem voltak elég vonzóak a vevőknek.

A termelői árak szintén váratlanul csökkentek az USA-ban márciusban. Ez a Bloomberg szerint azt jelenti, hogy a recesszió miatt "az infláció ellenőrzés alatt marad".