Vágólapra másolva!
A válság hatására a világ minden táján romlott a pénzügyi helyzet. Emiatt a világ legnagyobb export-hitelbiztosítója, a Coface lerontotta több ország, köztük Magyarország besorolását. 
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Legutóbbi értékelésében a Coface Magyarországot is negatív megfigyelés alá helyezte, most pedig már a leminősítette. A lépés eredményeként Magyarország országkockázati besorolása A3-ról A4-re változott.

"Magyarország esete nem egyedi, az egész régiót leminősítették a világgazdasági válság hatására. Ez egy globális válság régiós hatása" - kommentálta a cég lépését Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója. Ez a vállalkozások szempontjából azt jelenti, hogy árazásban és limitben is a rosszabb kategóriába kerül az ország.

A Coface osztályzatrontása miatt olyan gyenge gazdasági helyzetben lévő országokkal kerültünk egy táborba, mint Litvánia, Észtország, Izland vagy Kolumbia, igaz, a dél-amerikai ország A4-es besorolása negatív figyelőlistán van. Érdekesség, hogy az afrikai Botswana A3-as osztályzatával - okadmagával együtt - megelőzi Magyarországot.

Német függőség

Nincs jelentős változás a magyar a vállalkozások helyzetében, állítja Dercze. A magyar vállalkozások továbbra is alultőkésítettek, és ez a mostani hitelszűkében finanszírozási problémákkal is jár. Jelentős probléma, hogy a magyar export közel 30 százaléka Németországba irányul, ahol ugyancsak gazdasági lassulás tapasztalható, így az exportorientált magyar cégek a jóval kisebb rendelésállomány problémájával szembesültek. Ha a német gazdaság lassul, akkor a magyar annál is nagyobb mértékben hanyatlik. Így aztán nem meglepő, hogy a magyar GDP a legújabb előrejelzések szerint akár 5 százalékkal is csökkenhet az idén.

Dercze úgy véli, hogy ebben a helyzetben a túlélés érdekében a magyar vállalkozásoknak muszáj annyira leszorítani költségeiket, amennyire az lehetséges. A vevőkockázatra is nagyobb gondot kell fordítani, mivel a vevők igencsak elhúzzák a fizetést a szállítók irányába, ezért a céginformáció-vásárlás, és a hatékony kinnlevőség-kezelés életbevágóan fontos ilyen helyzetekben.

Mindenképpen szükség van a reformokra

A magyar fizetésképtelenségi eljárások száma, és ezen belül a felszámolások száma 15-20 százalékkal nőtt meg 2009 első negyedévében 2008 hasonló időszakához képest. Emellett a Coface azt tapasztalta, hogy Magyarországon még lassabban fizetnek a vevők. Dercze szerint Magyarország legnagyobb problémája a régió többi szereplőjéhez képest, hogy Magyarország a válságba igen rossz költségvetési helyzettel lépett be, így igen kicsi a mozgástere.

A válságintézkedéseket végre kell hajtani, különben belátható időn belül B kategóriában sorolhatja Magyarországot a Coface, az pedig nem egy vonzó befektetési kategória, és nagy költségekkel jár - figyelmeztetett Dercze, hozzátéve: el kell érni, hogy a magyar munkaerő olcsóbb legyen, ugyanis jelenleg túl nagy terhek rakódnak a bérekre, és így nem túl versenyképesek.