Vágólapra másolva!
Hosszabb ideig tartó visszaeséssel és azt követően lassubb felépüléssel kell számolni, mint általában a recessziók esetében - közölte csütörtökön a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely a különösen sérülékeny gazdaságok közé sorolta Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az IMF szerint történelmileg ritka, hogy a kiterjedt pénzügyi válsággal egyidejűleg olyan sok országot sújtson gazdasági visszaesés, mint most. A washingtoni székhelyű nemzetközi hitelintézmény szerint ebből azonban nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni.

Az IMF véleménye szerint - az 1950 óta lezajlott 15 recesszió alapján - mindazonáltal megállapítható: az a tény, hogy a jelenlegi visszaesés a mély pénzügyi válsággal nagy mértékben egyidejűleg és ahhoz kapcsolódva jelentkezik, azt sugallja, a válság valószínűleg tartós lesz, amit az átlagosnál gyengébb felépülés fog követni.

A 185 tagú Valutaalap szokásos - jövő héten nyilvánosságra kerülő - féléves világgazdasági helyzetértékeléséből ismertetett részleteket. Az IMF adatai szerint a világ országainak 65 százalékát sújtja recesszió, ez nagyobb arány, mint 1960 óta bármikor.

A Nemzetközi Valutaalap a borúlátó vélemény alapján sürgette: a gazdag és szegény országok fogjanak össze, ugyanis összehangolt válaszra van szükség, ahelyett, hogy minden ország külön-külön kezelje a válságot.

Az IMF rámutatott, hogy a feltörekvő gazdaságokat nem lehet elszigetelni attól, ha a fejlett gazdaságokban pénzügyi sokk keletkezik. Az olyan európai feltörekvő országok, mint Magyarország, Csehország és Ukrajna különösen sérülékenyek, mivel az elmúlt évtized hitelpiaci szárnyalása kifulladt. A nyugati bankok agresszívan terjeszkedtek ezekben a gazdaságokban, miközben azok a térségbeli GDP felénél nagyobb adósságot halmoztak fel.

Az IMF szerint mivel a gazdag országok bankjai jelenleg a túlélésért küzdenek, a fejlődő gazdaságokban még évekig forráshiánnyal kell számolni, a feltörekvő gazdaságokba irányuló tőkeáramlás csökkenése elhúzódhat.

A Valutaalap még nem közölt országokra lebontott elemzést, de azt megelőlegezte, hogy a fejlett gazdaságok közül a válság jelentős csapást mér a kiterjedt pénzügyi szektorral rendelkező Nagy-Britanniára.