Vágólapra másolva!
Romániában az idén akár háromszor több vállalati csődöt jelenthetnek, mint tavaly, amikor több mint 14 ezer céget számoltak fel fizetésképtelenség miatt - állítja Cristian Ionescu, a Coface Románia igazgatója.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Bloombiz.ro című gazdasági portál által idézett igazgató szerint már a tavaly is jelentősen megnőtt a csődbe ment cégek száma, hiszen 2007-es adatokhoz képest 126 százalékkal bővült a vállalati csődök száma 2008-ban. Becslései szerint 2009-ben a csődbe jutó cégek száma megkétszereződhet, de akár meg is háromszorozódhat, hiszen az év elejétől a vállalati csőd megállapítására benyújtott kérelmek száma háromszor magasabb a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A Coface Románia az ország kockázati besorolását A4-ről B-re változtatta, ami nem Románia szuverén adósságára vonatkozik, hanem a cégeknek a kereskedelmi tranzakciók során mutatott átlagos kockázati szintjét tükrözi.

Az igazgató rámutatott, hogy 2008. októbere óta a romániai vállalatok fizetőképessége jelentős mértékben romlott amiatt, hogy a belföldi és külföldi hitelezés leállt. A hitelezés eszközétől függő vállalatok annyira megsínylették a forráshiányt, hogy sokan közülük csődbe jutottak - magyarázta.

A Coface adatai szerint Romániában a fizetési késedelmek száma átlagban 500 százalékkal nőtt 2008. októbere és 2009. márciusa között a tavalyi év első kilenc hónapjához viszonyítva.