Vágólapra másolva!
A Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. nyilvános, egyfordulós pályázatot írt ki összes porcelán késztermékének, tárgyi eszközeinek és immateriális javainak értékesítésére, beleértve a márkanév használatához fűződő jogokat; a társaság lényegében túlélésért küzd - mondta Pálfi József vezérigazgató az MTI-nek kedden.
Vágólapra másolva!

A pályázati felhívás szerint a késztermékek minimálára 350 millió forint plusz áfa, a tárgyi eszközök és immateriális javaké pedig 400 millió forint plusz áfa. A meghirdetett eszközökre csak együttes ajánlat tehető, és az ajánlattevőnek vállalnia kell a megvásárolt eszközök továbbműködtetését, és a tevékenység folytatását öt éven keresztül.

A pályázati dokumentációt 1,5 millió forint plusz áfáért lehet megvásárolni a benyújtási határidőig, 2009. május 19-ig. A vételi szándék bizonyítására az ajánlattevőnek 100 millió forintot kell megfizetnie, ez az összeg beszámít a vételárba.

A 232 éves múltra visszatekintő, 210 embert foglalkoztató társaság azért került nehéz helyzetbe, mert a míves hazai porcelánt egyre nehezebb eladni a dömpingáron beérkező távol-keleti porcelánok miatt. Míg 2006-ban még 1 milliárd forint volt a cég belföldi értékesítése, tavaly már a 700 millió forintot sem érte el. Bár még nincs hivatalos mérlegük, 2008-ban várhatóan veszteséges lesz az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő többségi tulajdonában lévő társaság.

A cég fizetési nehézséggel küzd, elmaradásban vannak a bérek és közüzemi számlák kifizetésével is. Az illetékes cégbíróság tájékoztatása szerint felszámolási kezdeményezés még nem érkezett. Helyben ugyanakkor többen tudni vélik: a társaság tulajdonosa a porcelángyártást egy újonnan létrehozott cégbe viszi át, amely vezetője Soós Győző MSZP-s politikus lesz.