Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság kezd kilábalni a válságból és az év második felében beindulhat a növekedés - mondta Ben Bernanke Fed-elnök az amerikai kongresszusban egy szakmai meghallgatáson.
Vágólapra másolva!

Bernanke szerint több adat is arra utal, hogy a válság kezd engedni szorításából. A Fed elnöke egyebek mellett arra utalt, hogy a három éve vergődő lakáspiac az élénkülés jeleit mutatja.

A lakosság fogyasztói kiadása - amely a tavalyi év második felében gyakorlatilag összeomlott - az első negyedben magához tért, s a következő hónapokban további élénkülés várható ezen a fronton, köszönhetően a Barack Obama elnök 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjában ígért adócsökkentéseknek.

Ugyanakkor a munkanélküliség növekedése, a lakóingatlanok értékének csökkenése határt szab a fogyasztói kiadások bővülésének. Az üzleti szféra beruházási aktivitása is "rendkívül gyenge" lesz Bernanke szerint. Mindamellett a Fed-elnök bízik abban, hogy a termelés fellendül az év második felében, s a cégek ismét feltöltik a válság csúcsán leapasztott készleteiket. Bízni lehet az amerikai export fellendülésében is, mivel óvatos megítélés szerint más országokban is gyengülni látszik a gazdasági tevékenység hanyatlása.