Vágólapra másolva!
Szociális válság is fenyegeti az Európai Uniót, amely a nemzetközi gazdasági válság miatt a második világháború utáni legsúlyosabb munkanélküliségi helyzettel kényszerül szembenézni - figyelmeztetett az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának elnöke, Jean-Claude Juncker hétfőn este Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A luxemburgi kormányfő és pénzügyminiszter a csoport találkozóját követően úgy vélte, akkora nagyságrendű munkahely megszűnése fenyeget, amely európaiak millióit juttathatja a reménytelenség állapotába.

Juncker szavai az Európai Bizottság aznap kiadott tavaszi előrejelzését erősítették, a prognózis szerint az unióban idén közel tíz, jövőre 11 százalékra nő a munkanélküliségi ráta. Spanyolországban a 20 százalékot is megközelíti az arány, de több kelet-európai országban is jelentős növekedésre számít a bizottság.

A luxemburgi politikus szerint ezért sürgősen át kell gondolni, kell-e módosítani az EU szociális modelljén. Juncker egyúttal arra sürgette a cégeket, hogy elbocsátás helyett próbálják más úton, például a munkaidő csökkentésével megoldani gazdasági nehézségeiket.

Az elnök elmondta, hogy az euróövezeti találkozón megerősítették: a gazdasági felélénkülés érdekében tett intézkedések egyelőre elégségesnek tűnnek, újabb uniós csomagra pillanatnyilag nincsen szükség.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos kiemelte, hogy az EU most éli a recesszió legrosszabb időszakát, ugyanakkor már pozitív jelek is látszanak.

Az említett előrejelzésben a bizottság úgy fogalmazott: ez év végére megállhat a visszaesés az Európai Unióban, és jövőre a gazdaság növekvőbe fordulhat át, bár éves szinten még 2010-ben is csökkenés várható.

Mindketten szükségesnek mondták azt is, hogy az EU tartson ki deficitelőírásai mellett, és járjon el azon tagállamokkal szemben, amelyek tartósan túllépik a bruttó össztermékhez viszonyítva 3 százalékban meghatározott hiányhatárt.

Brüsszel már javasolt ilyen eljárásokat a közelmúltban több tagország ellen, és Almunia hétfőn újabbakat helyezett kilátásba, igaz, egyet sem euróövezeti állam ellen.

Kedden a 27 EU-tagország mindegyikének részvételével folytatódik a pénzügyminiszteri ülés. A témák között szerepel a keleti EU-bővítés első öt évének értékelése, az euróövezeten kívüli országok segítésére hivatott pénzalap keretének megduplázása, illetve néhány adókérdés is, köztük a dohánytermékek jövedéki adója.