Rekordra futott a csődeljárások száma Magyarországon

Vágólapra másolva!
Soha ennyi magyar cég nem ment csődbe egy hónap alatt, mint idén áprilisban - derül ki az Opten céginformációval foglalkozó cég kutatásából. Idén a felszámolások már szeptemberre elérhetik a tavalyi egész éves szintet.
Vágólapra másolva!

A negyedik hónapban 1328 vállalat ellen indult felszámolási eljárás - ami 319-cel, vagyis 32 százalékkal több, mint egy évvel korábban -, az idei év első négy hónapjában pedig 4856 társaság jutott hasonló sorsra. Ez 24 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

"A felszámolások száma májusban feltehetőleg meghaladja a tavalyi összes felszámolás felét, és valamikor szeptemberben vagy októberben elérhetjük a tavalyi 11 500-as szintet" - állítja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Szerint nagyon sok kisebb céget most ér csak el a válság, amikor a nagyobb kereskedelmi, illetve építőipari alvállalkozói láncok csúcsain álló cégek is megjelennek a fizetésképtelenségi listákon.

A végelszámolások száma is emelkedett január-áprilisban: 4438 céget számoltak fel így, 23 százalékkal többet, mint tavaly ugyanekkor. Áprilisban 1200 céget szüntettek meg ilyen módon tulajdonosai, ez 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az Opten szerint egyébként a végelszámolás nem egyértelműen negatív dolog, mivel a cég szerint hazánkban az adózás és a kényszervállalkozások miatt túl sok a vállalat és nagy a fluktuáció.

A kutatás adatai arról is tanúskodnak, hogy csökken a cégalapítási kedv is. Az újonnan alapított cégek száma az idei első negyedévben kevesebb volt, mint az előző év hasonló időszakában.