Elkelhet még 10 milliárd euró hitel az IMF-től

Vágólapra másolva!
A következő parlamenti ciklusban Magyarországnak már tényleges esélye lesz az euróövezeti csatlakozásra, de "elővigyázatosságból" kívánatos lenne még 10 milliárd euró támogatás a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) jövőre, érvel egy Közép- és Kelet-Európára szakosodott befektetési társaság, amelynek hétfői elemzése szerint ez is segítené a pénzügyi stabilitást a 2010-es választási évben.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A londoni és prágai székhelyű Wood & Co. szerint - a jelenlegi készenléti IMF-kerettel ellentétben - a cég által elképzelt pótlólagos forrás főleg csak elővigyázatossági célokat szolgálna.

Mivel a társaság szerint a globális fellendülés várhatóan nagyon fokozatosan indul be, és "a Fidesz nem lesz hajlandó felfedni kártyáit 2010 közepéig", a reformhitelesség növelése és a magántőke-beáramlás elősegítése végett szükség lehet az IMF-EU támogatás kiterjesztésére, áll az elemzésben.

A cég által felvázolt és "legvalószínűbbnek" nevezett forgatókönyv alapján az európai parlamenti választások után nagy változások nem lesznek, és a jelenlegi kormány ellenőrzése alatt tudja tartani a kiadásokat az idén. "Szinte bizonyos azonban", hogy a hazai parlamenti választások jövőre hatalmi váltást eredményeznek.

A Wood & Co. úgy ítéli meg, hogy a Fidesz retorikája valószínűleg "bizonytalan és populista" marad egészen a választások végéig, és "ebből ered a legnagyobb kockázat a forintra" a következő két-három negyedévben.

A cég elemzői hozzáteszik ugyanakkor: a Fidesz "végül meglepheti a piacot" azzal, hogy megfontolt gazdaságpolitikát hirdet, annál is inkább, mivel a magyar gazdaság "egyszerűen nem engedhet meg magának további rövidlátó intézkedéseket". A folytatódó bizonytalanság gyenge forintot és magas kamatokat eredményezne, ami "gyorsan büntetné" az éppen hatalmon lévő pártot, áll a Wood & Co. hétfői elemzésében.

A társaság szerint a következő kormánynak - az euróövezeti konvergencia-program kezdete óta most először - reális esélye van arra, hogy bevezesse Magyarországot a valutaunióba, "learatva az ezzel járó politikai sikert".

A kockázatvállalási hajlam javulása, valamint a Bajnai-kormány költségvetési megfontoltságának és reformjainak további bizonyítékai rövid távon támogatást adnak a forinterősödésnek, amíg azonban a politikai és gazdaságpolitikai bizonytalanságok zöme el nem hárul, a cég szerint kétséges a tartós felértékelődés a jelenlegi szintekről.

A Wood & Co. elemzői a 275-310 forintos sávban valószínűsítik az eurót a következő két negyedévre, megjegyezve: a legfőbb kockázatot erre a prognózisra az jelentené, ha a szuverén magyar adóskockázati besorolás egy váratlan leminősítés révén a befektetésre ajánlott sáv alá kerülne, vagy ha előrehozott választásokat írnának ki az IMF-EU támogatási program előzetes kiterjesztése nélkül.

A cég szerint mindazonáltal a magyar gazdaság alapmutatói - jóllehet gyengék - nem indokolják Magyarország leminősítését a befektetői szint alá, különös tekintettel az IMF és az EU szoros ellenőrzésére és támogatására.

A befektetői szintű magyar osztályzat megvonásához a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő áll a legközelebb. Az S&P március végén a közepes befektetői szint aljára, "BBB mínusz"-ra rontotta a magyar adósbesorolást, amelyen további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott fenn.

A másik két nagy hitelminősítő közül a Fitch Ratings egy fokozattal, a Moody's Investors Service két fokozattal jobb osztályzatot tart érvényben Magyarországra.

Az EU-n belül jelenleg Romániának és Lettországnak van befektetői szint alatti, spekulatív adósbesorolása: a Fitch és az S&P mindkét országot "BB plusz" szintre süllyesztette az elmúlt hetekben.