Oszkó szerint lehetőség az egyéb vagyon adóztatása is

Vágólapra másolva!
A kormány adóterveiről beszélt Oszkó Péter a szerdai kormányszóvivői sajtótéjékoztatón. A kormány megvizsgálná az ingatlan és a gépjárművek mellett az egyéb vagyontárgyak megadóztatásának lehetőségét - mondta Oszkó Péter, aki egyúttal közölte, jövőre emelkedik a személyi jövedelemadó alsó sávhatára.
Vágólapra másolva!

A személyi jövedelemadó alsó sávhatára jövőre a tervek szerint 5 millió forintra emelkedik az idei 1,9 millió forintról - jelentette be Oszkó Péter pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón szerdán.

Az adócsökkentés nyomán az éves nettó jövedelem az átlagbér környékén 1-1,5 havi összeggel is emelkedhet, s ennek részbeni fedezetét az ingatlanadó teremti meg - tette hozzá.

Egyéb vagyontárgyak megadóztatását is megvizsgálnák

Az ingatlanadó mellett a kormány megvizsgálná - a gépkocsin kívül - más vagyontárgyak megadóztatásának lehetőségét is - közölte Oszkó Péter, aki jelezte: az, hogy más vagyontárgyakat érdemes-e megadóztatni, ma nyitott kérdés.

Az ingatlanadózásban a pénzügyminiszter szerint továbbra is az értékövezeti besorolás alapján dolgoznak majd. A cél a rendszer igazságosabbá tétele, hiszen a lakások mintegy 45 százaléka után ma is fizetnek adót a tulajdonosok. Egy átlagos lakás utáni adó a töredéke lenne annak az összegnek, mint amit az átlagbér szja-terhelésének csökkentése jelentene jövőre - mondta a pénzügyminiszter.

Szanyi: Vagyonadóként kell kezelni az ingatlanadót

Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő szerdán egy sajtótájékoztatón az új adónemmel kapcsolatban elmondta, az ingatlanadónál többféle szempontot is figyelembe vennének: a négyzetmétert, az elhelyezkedést, a minőséget, a jövedelmi helyzetet, az ingatlannal kapcsolatos közüzemi kiadásokat, illetve az összvagyont is, amelynek becslése elképzelhető, hogy önkéntes vagyonbevallás alapján történne.

A vagyon nem adó alá kerülne, annak mértéke az ingatlanadó súlyozásánál lehet szempont - fogalmazott Szanyi Tibor, hozzátéve: a kormány egy hosszú távú folyamat részeként szeretné az ingatlanadót pontosítani, de sokkal jobb, ha ezt vagyonadóként kezeljük.