Vágólapra másolva!
Kelet-Európában manapság nem különösebb öröm bankárnak lenni, ezt érzi Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója is - írta a német üzleti-politikai napilap, a Handelsblatt csütörtökön megjelent mellékletében Stefan Menzel, az újság bécsi tudósítója.
Vágólapra másolva!

A tudósító szerint a legnagyobb magyar bank vezetőjének - akit néhány éve még a legjobb kelet-európai bankvezérként ünnepeltek - most meg kell próbálnia minden erővel összetartani birodalmát. 2008-ban nincs osztalék, állásokat kell megszüntetni, csökken a nyereség, a hitelminősítő intézetek leminősítik az OTP-t, és a külföldi leányvállalatok - közöttük elsősorban az ukrajnai és az oroszországi - ugyancsak rosszul állnak. Az 56 éves bankvezérnek - Menzel szerint - ezeken a problémákon kellene úrrá lennie, miközben a magyar gazdaság teljesítménye az idén 6 százalékkal csökken.

Csányi Sándor ugyanakkor kemény kihívás Kelet-Európa bankárai, különösen a nyugati konkurencia számára. Miközben osztrák, olasz, francia, svéd pénzintézetek dominálnak a régióban, Magyarországon mégsem tudták a befolyást megszerezni. Mindez Csányi Sándornak és az OTP-nek köszönhető, amely Magyarország legnagyobb, Kelet-Európa hatodik legnagyobb hitelintézete. Harmincezer alkalmazottal és 1500 fiókkal Csányi Sándornak szava van, és nem lehet őt kikerülni. Különösképp Magyarországon, ahol egyike a leggazdagabbaknak, írta a Handelsblatt.

Menzel szerint talán vidéki származásából fakadhat, hogy a mai napig nem veszített tetterejéből. A gazdasági tanulmányok elvégzése és kormányzati állomások után Magyarország legbefolyásosabb menedzserévé vált. Politikai kapcsolatai jók, szívesen vesz részt az ország politikai vitáiban. Krédója világos: "Támogatom a legradikálisabb reformokat." Csányi drasztikus takarékossági irányvonalat sürget abból a célból, hogy Magyarország kikerüljön a gazdasági válságból.

Az újság szerint jó politikai kapcsolatai az OTP vezetőjeként is segítségére vannak. A kormányzat azonnal támogatja őt, ha felvásárlási híresztelések merülnek fel. Különösen az orosz Szberbank vetett szemet a magyarokra. Csányi semmilyen manővertől sem riad vissza, hogy megőrizze a bank függetlenségét - olvasható a Handelsblattban, amely emlékeztetett: áprilisban keresztülvitt egy részvénycserét a hazai energiaipari óriással, a Mollal, hogy ezzel is elriasszák a lehetséges vevőket.

Saját kormánya állami kölcsönnel segíti, és a jövő héten az EBRD-től kaphat támogatást. Ennek tulajdonképpen elegendőnek kell lennie a függetlenség megőrzéséhez. Egy dolog ugyanis világos: Magyarországon is jobb idők jönnek majd, és az OTP számára is, írta Stefan Menzel.