Vágólapra másolva!
Magyarország a pénteken közölt GDP-adatok alapján jobban szerepelt, mint a régiós államok, legalábbis, ami a várakozásokat illeti. A magyar adat jobb lett a vártnál, míg a térség többi országában rosszabb. A most közölt negyedéves cseh, román és szlovák GDP adatok mindenhol elmaradtak azoktól, amiket az elemzők vártak. Volt ahol a számok az eredetileg vártak dupláját is meghaladták.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Csehország hazai összterméke (GDP) az első negyedévben rekord ütemű romlással, 3,4 százalékkal elmaradt a tavalyi első negyedévitől, jelentették a cseh statisztikai hivatalban. Az elemzők 2,4 százalékos mínuszra számítottak éves összehasonlításban, a tavalyi utolsó negyedévi, 0,7 százalékos éves többlet után.

A pénteki adatközlés részleteket még nem tartalmazott, de szakértők bizonyosra veszik, hogy a nagy visszaesést az export zuhanása okozta. Azonban, mivel Csehországban az infláció csökken, a központi banknak módja van még további kamatcsökkentéssel némi támogatást adni.

A Cseh Nemzeti Bankban pénteken úgy becsülték, hogy az államháztartási hiány idén a GDP 4,3 százalékára nő a tavalyi 1,5 százalékról, és jövőre 5,4 százalékra nő. Az idei becslés azonos az Európai Bizottság előrejelzésével, a jövő évi magasabb a 4,9 százalékos brüsszeli várakozásnál. A napokban alakult új kormány pénzügyminisztere 4,5-4,7 százalékot akar elérni jövőre.

Szlovákia

Szlovákia hazai összterméke (GDP) az első negyedévben 5,4 százalékkal elmaradt a tavalyi első negyedévitől, az elemzők csak 2,4 százalékos visszaesésre számítottak. Ez volt az első negatív negyedévi GDP-adat kilenc éven belül. Tavaly az utolsó negyedévben a szlovák GDP még 2,5 százalékkal nagyobb volt az egy évvel azelőttinél.

Forrás: [origo]

Szakértők szerint a szlovák ipar és export autóipari túlsúlya okolható a mostani nagy visszaesésért, éppúgy, mint a korábbi nagy növekedésért. A francia Peugeot és a dél-koreai Kia 2006-os betelepülésével Szlovákia egy lakosra számítva a világ legnagyobb autógyártó országa lett, és a Volkswagen is gyárt régebb óta Szlovákiában.

Az európai autópiac szinte összeomlott a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság miatt, és általában is a fő nyugat-európai exportpiacok a történetük egyik legnagyobb válságát élik át. Ehhez járult az év elején az orosz gázimportstop, amely miatt számos szlovák cégnél csökkent vagy leállt a termelés.

Románia

Románia gazdasági teljesítménye 6,4 százalékkal elmaradt az első negyedévben a tavalyi első negyedévitől, jelentették a román statisztikai hivatalban. A számadat elég kínosnak minősül, mivel több, mint kétszerese az elemzők által várt 2,5 százalékos visszaesésnek.

Apró érdekesség, hogy most nyugatabbra sem sikerült megbízhatóan előrejelezni az adatokat. Németországban a GDP az első negyedévben 6,9 százalékkal kisebb volt naptári, azaz munkanap-kiigazítással, mint egy évvel azelőtt, pedig az elemzők 6,2 százalékos romlásra számítottak.