Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon miniszterelnök szombaton azt mondta: egyelőre nincs napirenden az IMF-hitel módosítása. A kormányfő szerint a forintárfolyam a Magyarország iránti bizalom növekedését jelzi.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem időszerű a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió hitelének növelése vagy meghosszabbítása - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök szombaton az alsó-ausztriai Göttweigben a Wachau Európa Fórum alkalmával tartott sajtótájékoztatón. Bajnai szerint először látni kell, hogyan alakulnak azok a nemzetközi körülmények, amelyek a hiteleket szükségessé tették, és hogyan alakul a magyar gazdaság makropályája. Az elmúlt hetekben erősödött a bizalom a piacon és kiemelten Magyarország iránt is - jelentette ki a miniszterelnök, aki úgy látja: ha ez a folyamat folytatódik, akkor valószínűleg nem lesz szükség a hitelkeret megváltoztatására.

Bajnai azzal magyarázza az IMF és az Európai Unió bizalmának erősödését, hogy a kormány az elmúlt hetekben elkezdte megvalósítani a programját. "Most az a legfontosabb, hogy bízzanak bennünk a pénzügyi piacok, bízzanak bennünk azok az országok, amelyek segítenek minket a világban" - mondta Bajnai. Szerinte olyan változások indultak be, amelyek rövid távon talán fájdalmasak, de hosszú távon képesek helyreállítani a gazdaság növekedési képességét, a stabilitást és a nemzetközi bizalmat. A forintárfolyam és a kamatok alakulása azt mutatja, hogy a nemzetközi befektetők "nagyon óvatosan, nagyon törékenyen, de talán ismét kezdenek bízni Magyarországban" - tette hozzá a kormányfő.

Bajnai felidézte, hogy legutóbbi találkozójukon Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter biztosította arról, hogy az osztrák nagybankok megadják a szükséges finanszírozást magyar leányvállalataiknak. Új makropályáról is tárgyal az IMF-küldöttséggel a kormány, mert sokkal nagyobb lesz a visszaesés Európában és Magyarországon is, mint amelyet a hitelkeret-megállapodás megkötésekor látni lehetett - közölte Bajnai szombaton.

A Wachau Európa Fórumot most tizennegyedik alkalommal rendezték meg osztrák és más külföldi politikusok, a gazdasági és a kulturális élet képviselőinek részvételével. Bajnai a rendezvényen tett felszólalásában arról beszélt: a gazdasági válság tanulsága, hogy Európának közösen kell fellépnie, jobb és erősebb együttműködésre, védekező helyett kezdeményező magatartásra van szükség és kevesebb bürokratizmusra. A válság egyúttal megteremtette az esélyt arra, hogy újra bizalom legyen Európában - mondta a magyar miniszterelnök.

Bajnai a gazdasági válság egyik veszélyének nevezte a protekcionizmust, amely kézenfekvő lehetőségnek tűnhet a kormányok
számára, de kockázatokkal is jár: gátolja a növekedést, és "az első lépés a sovinizmus felé". A kormányfő beszélt a magyarországi válságról is a fórumon, azt mondta: mindkét párt felelőssége az ország iránti bizalom helyreállítása.