Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 798 pontos, 5,65 százalékos emelkedéssel, 14 916,50 ponton zárt hétfőn. A Mol 8,14 százalékkal 13 950 forintra drágult, az OTP részvények ára 5,47 százalékkal 2990 forintra nőtt.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac hétfői forgalma 26,0 milliárd forint volt a BÉT-en, a vezető részvények mindegyike erősödött az előző napi záráshoz képest.

A Mol árfolyamára minden bizonnyal hatással voltak a bejelentések arról, hogy a magyar cég együttműködik az osztrák OMV-vel egy észak-iraki gázmező kiaknázásában. Mindez a Nabucco gázvezeték terveit is közelebb hozhatja a megvalósuláshoz. Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője számításai szerint a projekt évente 190 millió dollár nettó profitot jelenthet a Molnak. A befektetést ugyanakkor rendkívül kockázatosnak látja, mivel az iraki kormány máris elutasította a megegyezést.

A Richter 5,08, a Magyar Telekom pedig 3,10 százalékot emelkedett. Forgalomban a Mol és az OTP produkált kiemelkedőt: a bankpapír 12, az Mol pedig 10,7 milliárd forint értékben forgott a parketten.

A térség iránti nemzetközi bizalom növekedése nyomán komoly erősödést mutatott hétfőn kora délután a forint a bankközi devizapiacon, 17 óra körül már csak 283 forintba került egy euró, míg reggel még több mint 5 forinttal magasabb volt az árfolyam.

Szintén hétfői hír, hogy az IMF beleegyezett, Magyarországnak nem kell 3 százalék alatt tartania a GDP-arányos költségvetési hiányt. A kormány jelenleg már 3,9 százalékos hányt és 6,7 százalékos GDP-visszaesést vár idén Magyarországon.