Vágólapra másolva!
Újabb pótköltségvetést hagyott jóvá szerdán a német kormány, immár a másodikat a jelenlegi pénzügyi évre. Szakértők nem tartják kizártnak, hogy az új büdzsében szereplő közel 50 milliárd eurós adósság akár 80 milliárdra hízhat.
Vágólapra másolva!

Az új költségvetés további milliárdos hitelfelvételt irányoz elő a válság miatt, és azzal számol, hogy az új államadósságok összege 47,6 milliárd euróra növekednek, ami 10,7 milliárddal több, mint az eddigi előirányzat.

A büdzsé átírására azért volt szükség, mert az adóbevételek drasztkusan csökkentek, valamint a válság kapcsán megnövekedtek a munkanélküliségi és szociális támogatásokra fordított kiadások.

Még súlyosabb lehet a helyzet

Értesülések szerint az új adósságok mértéke mindezzel még nem teljes. A most jóváhagyott tervezet ugyanis nem tartalmazza a kormány által a közelmúltban elhatározott második konjunktúracsomagból, továbbá a bankok előirányzott megsegítéséből fakadó adósságokat, illetve azoknak az adócsökkentéseknek a terheit sem, amelyeket a kabinet kedden hagyott jóvá.

Szakértők úgy vélik, az új államadósságok állománya ezáltal ebben az évben 80 milliárd euróra emelkedhetnek. A helyzetet tovább súlyosbíthatja a gazdasági, illetve pénzügyi válság további alakulásának bizonytalansága, ami újabb állami segélyeket - illetve ennek kapcsán további adósságnövekedést - vonhat maga után.

Utoljára 1996-ban ekkora hiány

Erre utalt televíziós nyilatkozatában Peer Steinbrück pénzügyminiszter is, aki megválaszolatlanul hagyta azt a kérdést, hogy a deficit végül mennyit tehet ki. A pénzügyi válság következményei csak a krízis végén állapíthatók meg, ezt azonban ma még senki nem látja előre - hangoztatta a miniszter.

Steinbrück utalt arra is: egyelőre nem tudni azt sem, hogy az állam által vállalt pénzügyi garanciákra szükség lesz-e vagy sem. A mostani eladósodás rekordméretűnek számít. Utoljára 1996-ban volt csaknem ekkora méretű nettó deficit, amely Theo Waigel pénzügyminisztersége idején 40 milliárd euróra rúgott.