Vágólapra másolva!
A londoni City pénzügyes szakértőinek csaknem a harmada annyira tart a jövőtől, hogy már távozását tervezi, áll egy pénzügyi munkapiaci tanácsadó cég szerdán ismertetett felmérésében. Az elvándorlást egyes New York-i befektetési bankok azon állítólagos tervei is ösztönözhetik, hogy a bankári jutalmak apadását az alapfizetés emelésével ellentételeznék.
Vágólapra másolva!

Az eFinancialCareers négyszáznál több citybeli szakember megkérdezésére alapuló vizsgálata - amelyet a Financial Times idéz - feltárta, hogy közelít a 30 százalékhoz a távozni kívánók aránya a londoni pénzügyi központ munkatársainak körében.

Sokan már lépéseket is tettek, például elküldték szakmai önéletrajzukat külföldi cégeknek. A legkeresettebb célpontok között van Zürich és New York, majd Szingapúr, Genf és Hongkong következik.

A megkérdezetteknek a 45 százaléka gondolja úgy, hogy veszélyben van a City globális pénzügyi központként betöltött szerepe. A legnagyobb kockázatok között említették a felmérésbe bevont bankosok a növekvő adókat, valamint az esetleges erőteljesebb, EU-szintű szabályozás hatásait.

Alistair Darling brit pénzügyminiszter a súlyos - a hazai össztermék (GDP) 12 százalékánál nagyobb - idei államháztartási hiánnyal számoló költségvetési tervezet áprilisi előterjesztésében közölte, hogy a jelenleg érvényes 20 és 40 százalékos kulcsok mellé jövőre új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot honosítanak meg a legmagasabb keresetekre.

John Benson, az eFinancialCareers vezérigazgatója azt mondta: a szabályozói környezet készülő változásai és az adórendszerbeli átalakítások nyomán aggodalmak merültek fel a City versenyképességével kapcsolatban, és ez "azonnali hatással" van "Londonnak mint kívánatos munkahelynek" a megítélésére.

A vizsgálatba bevontak 89 százaléka ugyanakkor a pénzügyi szolgáltató szektorban akar maradni; ennek elsődleges okai között a fizetést, illetve a "szakmai kihívást" jelölték meg. A megkérdezettek jelentős többsége, 57 százaléka azonban "valószínűnek", illetve "biztosnak" mondta, hogy a következő fél évben folytatódnak a leépítések a londoni pénzügyi központban. Ezt a vélekedést más előrejelzések is alátámasztják.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdaságelemző intézet, amely rendszeres prognózisokat tesz közzé a citybeli foglalkoztatási kilátásokról, múlt hónapban kiadott legújabb becslésében azzal számol, hogy a 2008-ban elvesztett 28 ezer "City típusú" befektetési banki munkakör után az idén további 29 ezer - vagyis két év alatt összesen 57 ezer - bankári és szolgáltatói állás szűnik meg a brit főváros bankközpontjában.

Ez 16 százalékos leépítést jelentene a 2007-es foglalkoztatási csúcshoz képest. Abban az évben átlagosan csaknem 353 ezren dolgoztak a City pénzügyi szektorában.

A cég szerint 2010-től fokozatosan emelkedni fog a londoni pénzügyi szolgáltatási munkakörökben foglalkoztatottak száma, amely - az idei évre várt 295 ezer után - 2012-ben átlagosan 313 ezer lesz. Ez is azonban csak a 1999-ben mért szintnek felelne meg.

A CEBR azzal is számol, hogy a tömeges állásvesztéssel együtt meredeken esik a leépítéseket túlélők prémiuma. A cég erről nemrégiben kiadott előrejelzésében összesen 2,769 milliárd font karácsonyi jutalmat jósolt 2009-re a londoni bankosoknak, 70 százalékkal kevesebbet a 2006-os karácsonyi szezonban kiosztott eddigi prémiumcsúcsnál. A ház becslése szerint abban az évben a City befektetési bankárai 8,8 milliárd font összjutalmat vihettek haza.

A CEBR jelenleg érvényes becslése szerint a citybeli prémiumösszeg még 2012-ben is csak a 48 százaléka lesz a három évvel ezelőtti csúcsnak.

Ebben a helyzetben ösztönözheti az elvándorlást a Cityből az a terv is, amelynek alapján - a Wall Street Journal szerdai értesülése szerint - több New York-i nagybank az alapfizetések emelésével kárpótolná a befektetési bankárokat a prémiumok kényszerű csökkentéséért. Az éves prémiumokat, jutalmakat az amerikai kormány nyomására csökkentik, hogy "erkölcsösebb" arculatot adjanak a befektetésibank-szakmának.

A Morgan Stanley már a múlt héten bejelentette vezető beosztású bankárainak fizetésemelését, és a pénzügyi napilapnak bennfentesek azt mondták, hogy a Citigroup és a Bank of America is hasonló lépésre készül. A Bank of America szóvivője a lapnak csak annyit mondott, hogy a cég "lépéseket tesz a kulcsfontosságú alkalmazottak megtartására". A Goldman Sachs és a JP Morgan az újság forrásai szerint nem készül alapfizetés-emelésre.