Vágólapra másolva!
A hazai beruházások 2009 első negyedévében 7,7 százalékkal estek vissza - közölte a KSH. 2002 óta nem volt ilyen rossz beruházási statisztika. Az [origo] által megkérdezett szakértő azonban nem tartja vészesnek a mostani számokat, hiszen voltak olyan félelmek, hogy 20 százalékos zuhanás jön. A legnagyobb növekedés az információ-kommunikáció területén volt: 23 százalékkal bővültek az itteni beruházások, ebben azonban az is közrejátszott, hogy a távközlés ebbe a kategóriába került át.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2009 első negyedévében 7,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest - a szezonálisan kiigazított volumenindexek alapján - 1,1 százalékkal csökkent - közölte a KSH pénteken.

A hivatal honlapján elérhető adatok között 2005-2006-ban még előfordult 10 százalék körüli bővülés is negyedéves szinten, sőt 2004 utolsó negyedében majdnem 19 százalékos volt a beruházások növekedése.

Tavaly viszont már 3 százalékkal csökkent a nemzetgazdasági beruházások volumene 2007-hez viszonyítva. 2008 negyedik negyedévben a beruházások 3,2 százalékkal estek vissza az előző évhez képest, míg - a szezonálisan kiigazított indexek alapján - 0,1 százalékkal nőttek az azt megelőző három hónaphoz viszonyítva.

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2008 első negyedévében 4,8 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához viszonyítva, míg 1 százalékkal esett az előző negyedévhez képest.

Idén jelentős a visszaesés

A beruházások idei első negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 7,7 százalékos csökkenésén belül a gép- és berendezés-beruházások 9,9 százalékkal, az építési beruházások 5,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A feldolgozóipar beruházásai 6,8 százalékkal mérséklődtek, főként a gumiabroncs-, gumitömlőgyártás beruházásai estek vissza, az előző években megvalósult nagy beruházások után.

A járműgyártás beruházásai is jelentősen elmaradtak a válsághoz kötődő nagymértékű keresletcsökkenés miatt.

Nagy csökkenés a szállítás-raktározás területén

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak 21,1 százalékos mérséklődését elsősorban a szárazföldi szállítási tevékenységgel foglalkozó szervezetek beruházásainak visszaesése okozta. Ebbe az ágazatba tartozik az útépítés is, ahol a beruházások volumene az előző év azonos szintjén maradt.

Az új ágazati osztályozási rendszerre való átállás miatt a távközlés átkerült az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágba, ahol 22,9 százalékos növekedés figyelhető meg a távközlésben megvalósuló korszerűbb technológiájú hálózatfejlesztési beruházásoknak köszönhetően. Ez a legnagyobb mértékű bővülés az ágazatok között, de a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység 17,8 százalékos bővülése is arra utal, hogy a hagyományos feldolgozóipar, gyártás helyett az informatika, a távközlés és a tudományos kutatás értékelődik fel.

A lakásépítéseket is tartalmazó ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 3,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A legnagyobb zuhanás a közigazgatásban volt

A legnagyobb mértékben, 24 százalékkal a közigazgatás beruházásai maradtak el, ami elsősorban a központi költségvetés szűkülő forrásaival függ össze.

Visszaestek a beruházások a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban, továbbá a mezőgazdaságban is - e két ágazat volumencsökkenésében főleg az egy évvel korábbi igen magas bázis játszott szerepet.

Suppan: Nem annyira vészes a statisztika

"Nem annyira vészes a beruházási statisztika" - mondta az [origo]-nak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Suppan szerint azért viszonylag kedvező az adat, mert voltak olyan várakozások, amelyek 20 százalékos zuhanástól tartottak, a német hasonló adatok láttán.

Az elemző szerint a magyar beruházások azonban már csak azért sem tudtak ennyire drasztikusan csökkenni, mert rendkívül gyenge volt már korábban is a szektor, így az alacsony bázis miatt "nem volt hová esni".

Attól is lehetett tartani, hogy projektstop van számos iparágban, ez sem következett be - tette hozzá. Az építőipar gyengeségét tükrözik a mostani számok, de a feldolgozóipar például a vártnál kevésbé (6,8 százalékkal) esett a Takarékbank szakértője szerint.

Suppan megjegyezte: az első negyedév amúgy sem túl fontos a beruházási statisztikáknál, hiszen ilyenkor a legkisebbek általában a beruházások (a legfontosabb a harmadik negyedév ilyen szempontból).