Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent az amszterdami örömnegyed forgalma, a visszaesés egy év alatt 30-40 százalékos. A lányok bevételei felére estek, a bérleti díjak viszont jelentősen emelkedtek. Egyre többen akciós áron kínálják szolgáltatásaikat, közben a válság következtében mind kevesebb prostituált tudja megfizetni vitrinének bérét és a jövedelmi adót, amelyet a hatóságok kivetnek a legősibb szakma művelőire - és emiatt egyszerűen az utcára kerül.
Vágólapra másolva!

A gazdasági világválság elérte Hollandiát, lecsapott annak gazdasági központjára, Amszterdamra, s más szektorok mellett a holland metropolisz közismert vörös lámpás negyedére is, ahol a forgalom egy év alatt 30-40 százalékkal csökkent. "A minőségi szolgáltatást sújtja a leginkább a válság. Az emberek a szupermarketet választják a vendéglő helyett, a szexiparban is hasonló a helyzet" - magyarázza Andre van Dorst, a holland szexipari szövetség (VEB) igazgatója.

"Nagyon rosszul megy nekünk" - mondja Dave Doeve, a Casa Rosso szexshop eladója. "Alig jön valaki, s még aki beesik, az is csak apróságokat, óvszert vásárol, csupa olcsó mütyürt".

A 26 éves Oxana, aki egy észt lánnyal közösen bérelte a vitrint, azt állítja, hogy az utóbbi hat hónapban bevételei a felére zsugorodtak, miközben a bérleti díjat januárban 25 százalékkal emelte a tulaj." Jó napokon" hat kliense is akad, de vannak napok, amikor egy sem. Bevétele így még az 50 eurós tarifával sem elég a szűk üvegvitrines helyiség napi 150 eurós bérleti díjának fedezetére. "De 20-30 euróért nem csinálhatom, az nem meló" - mondja eltökélten.

Hugo Snoep, aki 16 éve vezet egy escort-görl ügynökséget, saját szavai szerint a létéért küzd. A válság ugyanis elérte az üzletembereket, akik közül ügyfeleinek zöme kikerül. "Azelőtt bőséges dologi kerettel rendelkeztek, amelyre felírathatták az "étkezést" és minden mást is. Ma főnökeik jobban megnézik a számlát" - magyarázza. "Azelőtt naponta 12-14 lánynak is adtam megbízást, ma előfordul, hogy csak háromra van igény" - mondja az ötvenes éveiben járó férfi. Közben ügyfelek hívják, akiknek éppen akciós ajánlatot tesz: óránként 160 euróért küldi a kért kísérő hölgyet a szokásos 175 helyett.

Mindennek tetejébe az amszterdami polgármesteri hivatal decemberben bejelentette, hogy a bűnözés elleni küzdelem jegyében felére kívánja csökkenteni a vörös lámpás negyed vitrinjeinek számát (jelenleg 482 van belőlük).