IMF: segít a gazdaságon Obama csomagja

Vágólapra másolva!
Az Obama-kormány hatalmas élénkítő csomagja jövő év közepére némileg magához téríti az amerikai gazdaságot, amely 2010-ben várhatóan 0,75 százalékkal fog növekedni - közölte hétfőn a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely szerint az Egyesült Államok még nem mászott ki a válságból. Az IMF - amely korábbi, áprilisi előrejelzésében még úgy foglalt állást, hogy az amerikai gazdaság jövőre nem fog növekedni - úgy becsüli, az idei csökkenés 2,5 százalékos lesz (áprilisban még 2,8 százalékot jeleztek előre).
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A washingtoni székhelyű nemzetközi szervezet friss értékelése szerint az Obama-féle gazdaságösztönző csomag már idén enyhít a recesszión és jövőre csekély növekedést fog biztosítani.

Az IMF egyfelől üdvözölte, hogy Washington folytatja a gazdaság élénkítését, másfelől arra figyelmeztetett, hogy a válság elmúltával a deficit visszafogására és az infláció megfékezésére kell koncentrálni. A Valutaalap hangsúlyozta: a gazdaság megerősödésével, amikor a felépülés már egyértelműen elkezdődik, végre kell hajtani egy jól kommunikált "kivonulási stratégiát" a gazdaságba pumpált támogatások kivonására. Az IMF megállapította: az amerikai gazdaság kilátásait továbbra is szokatlanul nagy bizonytalanság jellemzi. Fennáll a kockázata a visszaesésnek, a felépülésre kedvezőtlen hatással lehet a növekvő munkanélküliség és a lakóingatlan-piac romlása.

A Valutaalap helyzetértékelése szerint amennyiben nem tér magához kellő mértékben a gazdaság, újabb élénkítő csomagra lehet szükség, a jegybank szerepét betöltő Fednek pedig ragaszkodnia kell az alacsony kamatszinthez. Az IMF becslése szerint 2009 és 2011 között az amerikai államháztartási hiány átlagosan a bruttó hazai termék (GDP) 9 százaléka lesz.