Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság fenntartja ugyan a túlzottdeficit-eljárást Magyarországgal szemben,   várhatóan a következő hetekben fogalmaz meg új hiánycél ajánlást, amelyben a GDP arányos államháztartási hiány 3 százalék alá szorítását 2011-re írja elő - mondta Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára hétfőn az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága európai ügyek albizottságának ülésén.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Kovács Álmos elmondta: az aktualizált konvergenciaprogramot minden év decemberében juttatja el a magyar kormány Brüsszelnek, de a túlzottdeficit-eljárás keretében azt vállalta, hogy minden félévben készít egy beszámolót. Ezt a beszámolót most április helyett májusban juttatta el a magyar kormány Brüsszelbe.

Magyarország 2008. decemberében elküldött konvergenciaprogramja, amelyet a túlzottdeficit-eljárás keretében készített, 2009-re 0,9 százalékos gazdasági visszaesést, 4,5 százalékos inflációt és GDP arányosan 2,6 százalékos államháztartási deficitet tartalmaz, 2010-re pedig 1,6 százalékos növekedést, és 2,5 százalékos hiányt.

Ugyanakkor a nemzetközi pénzügyi szervezetek és az Európai Unió által Magyarországnak nyújtott 20 milliárd euró összegű hitelkeret aktuális negyedévi felülvizsgálatát követően, valamint az EU új gazdasági előrejelzésének ismeretében, a hitelnyújtókkal való egyeztetés után a kormány módosította a makrogazdasági pályát - magyarázta a szakállamtitkár.

Változik a hiánycél is

Eszerint idén a GDP 6,7 százalékkal csökken, jövőre 0,9 százalékkal, az inflációs előrejelzés 2009-re továbbra is 4,5 százalék. Változik a hiánycél is, 2009-ben a GDP-arányos államháztartási deficit (ESA) 3,9 százalék lesz, jövőre 3,8 százalék, s csak 2011-ben éri el a maastrichti kritériumban szereplő 3 százalékot.

Kovács Álmos a megváltozott nemzetközi környezettel, legfőbb exportpiacaink gazdasági visszaesésével indokolta a makrogazdasági pálya módosítását. Példaként hozta fel Németországot, ahol 2009-re a korábban várt egy százalékos gazdasági visszaesés helyett most már 6 százalékos recessziót prognosztizálnak. A magyar GDP közel 70 százaléka az exporttól függ, s ha Németország importja - a német cégek exportlehetőségeinek beszűkülése miatt - csökken, akkor a magyar beszállítások hasonló mértékben zsugorodnak - tette hozzá.

Ezeket a folyamatokat tükrözik azok a számok is, amelyben az export 2009-ben 15,1 százalékkal zuhan, míg jövőre 3,0, azt követően pedig 9,2 százalékkal emelkedik. Ugyanakkor az import az idén az exportnál nagyobb arányban, 16,7 százalékkal csökken, 2010-ben 2,1, 2011-ben pedig az exporthoz hasonlóan 9,2 százalékkal nő - idézte az új konvergenciajelentés adatait Kovács Álmos.

Az ERM-2 rendszerbe való belépésnek nincsenek feltételei - válaszolta képviselői kérdésre a szakállamtitkár, ugyanakkor felhívta figyelmet arra, hogy mind az Európai Unió, mind az Európai Központi Bank akkor egyezik bele, hogy belépjen az ország az ERM-2 rendszerbe, ha meggyőződik a legfontosabb mutatók fenntarthatóságáról, és arról, hogy a forint árfolyamának ingadozása megszűnik, amíg a válság tart, ezt nehéz garantálni.