Vágólapra másolva!
A szlovák költségvetés idei adóbevétele 16 százalékkal elmarad a tervezettől a gazdasági válság hatására, ami komolyan sújtja az ipart és visszafogja a lakossági kiadásokat - közölte csütörtökön a szlovák pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A bevétel elmaradása miatt Szlovákiának várhatóan több hitelt kell felvennie az eredetileg tervezettnél. A szlovák államadósság kezelő központ szerint azonban nincs gond a hitelek refinanszírozásával, részben annak a hatására, hogy Szlovákia május óta 2 milliárd euróval növelte tartalékait nemzetközi kötvénykibocsátással.

A pénzügyminisztérium legújabb becslése szerint az idei adóbevétel 8,3 milliárd euró lesz, szemben a tervezett 9,9 milliárd euróval.

A szlovák pénzügyminisztérium legfrissebb előrejelzése szerint idén 6,2 százalékkal esik a hazai össztermék. Ez jóval felülmúlja a központi bank 4,2 százalékos gazdasággyengülési jóslatát.

A Reuters által megkérdezett elemzők véleményének az átlaga szerint az idei szlovák államháztartási deficit a GDP 5,5 százaléka lehet a tavalyi 2,2 százalék után. Jövőre az államháztartási hiányt 5,3 százalékra tették.