Az újraegyesítés óta nem látott árcsökkenés Németországban

Vágólapra másolva!
Az újraegyesítés óta nem látott inflációs adatot mértek Németországban, az árak júliusban 0,5 százalékkal csökkentek.
Vágólapra másolva!

Németországban a fogyasztói árak júliusban átlagosan változatlanok maradtak júniushoz képest, és 0,5 százalékkal elmaradtak a tavaly júliusitól - közölta kedden reggel a szövetségi statisztikai hivatal.

Hasonló mértékű árcsökkenés még sosem fordult elő Németország 1990-es újraegyesítése óta, és a régi Nyugat-Németországban is 1987 tavaszán volt példa utoljára ilyen áresése.

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint a gazdasági visszaesés és a tavaly nyári - energia- és élelmiszerár-rekordokat hozó - bázis miatt átmeneti defláció - árcsökkenés - várható az egész euróövezet átlagában is a nyári hónapokban, de ez nem ígérkezik tartósnak. Az euróövezet átlagában is nullaszázalékos inflációt mértek éves szinten májusban, először a közös statisztika 1997-es kezdése óta, majd júniusban 0,1 százalékkal, júliusban az előzetes becslés szerint 0,6 százalékkal maradt el a fogyasztói árak átlagos szintje az egy évvel korábbitól.

Németország a második világháború óta legsúlyosabb gazdasági visszaesését éli át idén. A kormány előrejelzése a hazai össztermék (GDP) 6 százalékos visszaesésére szól. Az első negyedévben a német gazdaság 3,8 százalékot vesztett a tavalyi utolsó negyedhez képest, és 6,9 százalékkal kisebb volt a teljesítménye, mint egy évvel azelőtt. A német GDP tavaly 1,3 százalékkal, tavalyelőtt 2,5 százalékkal nőtt.