Vágólapra másolva!
Ismét javult a német gazdasági hangulatot mérő Ifo-index, ami a magyar gazdaság számára is jó hír. A következő fél évet tekintve is kevésbé szkeptikusak a német gazdasági élet szereplői. A jövőbeni helyzetet természetesen kedvezőbben (95 pont) ítélik meg a jelenleginél (86,1 pont).
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A német ipar és kereskedelem helyzete augusztusban is javult. Már második hónapja értékelik a cégek a saját helyzetüket kevésbé rossznak, mint korábban. A júliusi értékelés 84,4 pont volt a júniusi 82,4 pont után. A tavalyi helyzettel összehasonlítva azonban még nem mondható jónak az adat. 2008 augusztusában 102,9 pontot mért az Ifo.

A gyáriparban is oldódott a hangulat. Bár nem értékelik jónak a jelenlegi helyzetüket, legalább romlásra nem számítanak a továbbiakban. Hasonló értékelést adtak az exportlehetőséget és a munkaerő-gazdálkodást tekintve is. Ez azt jelenti, hogy bár lehet számítani még elbocsátásokra, a legrosszabb időszak már hátra van.

Nem különb a nagykereskedelem és az építőipar sem. A jelen helyzettel nem különösebben elégedettek, azonban a jövőbeni kilátásokat kedvezőbben ítélik meg - derül ki az Ifo német gazdaságkutató honlapjáról.

Összességében a jövőbeni kilátásokra 95 pontot adtak a vállalatok a júliusi 90,4 és a júniusi 89,6 pont után. A kettőből számolt "gazdasági klíma" értéke júliusi 87,4 után 90,5-re nőtt, de elmarad a 2008 augusztusi 94,4 ponttól.