Vágólapra másolva!
Bulgária a gazdasági nehézségek ellenére kiegyensúlyozott költégvetést kíván fenntartani valutabizottsági rendszerének megőrzése céljából - mondta szerdán Szimeon Djankov bolgár pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A kormány négy évre szóló költségvetési tervének ismertetésekor a miniszter elmondta, jövőre várhatóan további 2 százalékkal csökken a hazai össztermék (GDP) az idei, mintegy 6,3 százalékos hanyatlás után.

A bolgár kormány már e hónap elején elhatározta, hogy visszafogja a költségvetési kiadásokat és intézkedéseket jelentett be a bevételek növelésére, a deficitet elkerülendő. A pénzügyminiszter szerint Bulgária esetében a válság az év végén vagy a jövő év elején éri el mélypontját, és a kilábalás 2010 második felében megkezdődik meg.

A kormány egyebek között azt tervezi, hogy jövőre befagyasztja az állami szektorban dolgozók bérét és a nyugdíjakat. Jelezte azonban: ezt felülvizsgálja, ha a gazdaság majdani élénkülése gyorsabb lesz a vártnál. A kormány azt is bejelentette, hogy a közvetlen adókon nem változtatnak, de a társadalombiztosítási hozzájárulást két százalékponttal 31,6 százalékra mérséklik a munkahelyek védelme céljából. Megígérték azt is, hogy jövőre 2 százalékponttal 18 százalékra csökkentik az áfát, és 2013-ig további 1 százalékponttal mérséklődhet ez az adó.

Djankov szerint a külföldi befektetők szemszögéből a valutabizottsági rendszer a kiegyensúlyozott költségvetéstől függ. Bulgáriában 1997-ben vezették be ezt a rendszert, a valutabizottság mint hatóság feladatait a központi bank kibocsátási osztálya látja el, fő dolga őrizni a hazai valuta, a leva euróhoz rögzített árfolyamát, teljes átválthatóságát a horgonyvalutára, vagyis az euróra, és szavatolni a leva teljes fedezettségét eurótartalékkal. A központi bank ezeknek a céloknak rendeli alá pénzügypolitikáját.

A pénzügyminiszter azt mondta, hogy "nehéz lesz idén elérni a kiegyensúlyozott költségvetést, jövőre pedig még nehezebb, de sikerülni fog". Számos elemző szerint Bulgária a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügy támogatását kéri majd ahhoz, hogy elkerülhesse a költségvetési hiányt, mert a deficit nyomást gyakorolna a levára.

Djankov szerdán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy egy lehetséges IMF-támogatás kérdése csak a jövő januárban vagy februárban merülhet föl.