Vágólapra másolva!
Bajnai recesszióban is ragaszkodna az adótörvényhez és elképzelhetőnek tartja, hogy jövőre kedvezményes kulcsú legyen a távhő áfája. Idénre 6,7 százalékos visszaesést jósol, ami a jövő évivel összeadódva már 7,5 százalékos lesz - így 2010-re 0,8 százalékos zsugorodásra számít. Stabilan, a válságból kikerülve, megerősödve adja majd át a kormány az országot utódjának - jelentette ki a kormányfő.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A miniszterelnök szerint a nagyon fegyelmezett gazdálkodás adja meg a fedezetet ahhoz, hogy az idei hiánycélt tartani tudja a kormány, de az adótörvények ősszel elfogadott módosítása akkor sem merülhet fel, ha a gazdasági recesszió a vártnál nagyobb lesz. Bajnai Gordon szerint a parlamenti szakaszban már nem "puhul fel" a költségvetés, és ha így lesz, akkor jövőre a kedvezményes kulcsba kerülhet a távfő áfája.

Bajnai kijelentette: vannak tartalékok az idei költségvetésben, hiszen határozott intézkedéseket hozott a kormány a hiánycél tartása érdekében az elmúlt hetekben. Ezek közé sorolta, hogy egyes költségvetési tételeket zároltak a minisztériumoknál, minden jelentősebb állami kötelezettségvállalást előzetes központi engedélyezéshez kötöttek, és kincstárnokokat neveztek ki a tárcákhoz.

A kormány 6,7 százalékos idei visszaesést jósol, de "benne lehet a pakliban egy pozitívabb forgatókönyv is" - fogalmazott.

Nem puhul fel a költségvetés

A kormányfő nem számít arra, hogy "felpuhul" a költségvetés a parlamenti vita során. Az előkészítés során az MSZP támogatta a fő számokat, de még meg kell nyerni a liberális frakciót, amelynek tagjai az egyeztetésen az mondták, olyan költségvetést tudnak támogatni, amely stabilizálja az ország helyzetét, és utat nyit a növekedésnek. "Erről a költségvetésről ez egyértelműen kimondható" - jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő kiemelte: 2010 rendkívüli esztendő lesz, hiszen összeadódik az idei és a jövő évi visszaesés mértéke, amely így 7,5 százalék; a korábbi tervekhez képest 2000 milliárd forinttal csökken a GDP, tehát jóval kevesebb pénzt lehet elosztani.

A költségvetés prioritásairól szólva megismételte, hogy többet kell költeni a közbiztonságra, az egészségügyből pedig további forrást nem lehet kivonni, a terület támogatása jövőre reálértéken lesz annyi, mint ebben az évben.

Bajnai Gordon a költségvetés november végi elfogadását követő feladatokról szólva kitért arra, hogy ősszel még több, a banki hitelesek védelmét, a pénzügyi rendszer stabilitásának helyreállítását szolgáló törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek. Készülnek arra is, hogy átalakítsák, szigorúbbá tegyék a hitelközvetítői rendszer szabályozását.

A további feladatokról szólva közölte: a gazdasági növekedésre, a gazdaságélénkítésre koncentrálva viszik tovább az uniós forrásból finanszírozott fejlesztéseket, hogy még több pénzt juttassanak a kis- és közepes vállalkozásoknak.

A válságkezelés logikájáról szólva Bajnai Gordon azt mondta: először az egyensúlyt kellett helyreállítani, ezt megtettek. Most pedig az eredményt "bebetonozzák" a költségvetésbe.

A világ ugyan kicsit optimistább lett, és "Magyarország viharállóbbá vált", Bajnai Gordon óv attól, hogy túlságosan elbízza magát az ország. A válságnak nincs vége, még lehetnek a világgazdaságban "ideges rángatózások", és ennek okán Magyarországon is lehetnek még visszaesések, amelyek miatt átmenetileg még lehet rosszabb a helyzet. "Ez azonban már nem a mi hibánkból lesz, de átmenetileg Magyarország is megszenvedheti" - szögezte le. Szavai szerint a kormány készül a visszaesésekre, és "szeretne lélekben mindenkit felkészíteni arra", hogy a fejlődés nem lesz egyenes vonalú. Stabilan, a válságból kikerülve, megerősödve adja majd át a Bajnai-kormány az országot utódjának - jelentette ki a kormányfő.