Meglepően jó lett az inflációs adat

Vágólapra másolva!
Július után augusztusban is meglepetést okozott az inflációs adat. A KSH pénteken közzétett jelentése szerint augusztusban 5 százalékkal emelkedtek az árak, ami bőven elmarad a várakozásoktól. Az idényáras élelmiszerek árcsökkenése várható volt, de a mértéke meglepő lett, a jelek szerint pedig az áfa-emelést nem tudták érvényesíteni az eladók. A kedvező adat miatt tovább csökkenhet a kamatszint.
Vágólapra másolva!

Augusztusban éves összevetésben 5 százalékkal emelkedtek, havi összevetésben pedig 0,3 százalékkal csökkentek az árak - közölte péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Egy évvel ezelőtt 6,5 százalék volt az éves áremelkedési ütem, idén júliusra pedig 5,1 százalékos inflációt mértek a statisztikusok.

A friss adat bőven alulmúlja a várakozásokat, a különböző piaci prognózisok jellemzően 5,5-5,8 százalékos éves árindexet valószínűsítettek augusztusra. A piac bizonytalanul kezelte az augusztusi magyar inflációt, amit az is jelez, hogy az előrejelzések széles sávban szóródtak, a londoni elemzők között volt olyan, aki 5,3 százalékos inflációt mondott augusztusra, de akadt szakértő, aki 6,1 százalékot sem tartott kizártnak.

Visszafogott áfa-hatás

Az adatokból látható, hogy az áfaemelés csak visszafogottan jelent meg a fogyasztói árakban, ami egyértelműen a megváltozott gazdasági helyzettel magyarázható. Vagyis a kereskedelemben nem lehetet érvényesíteni az adóváltozást, mert az még jobban visszavetette volna az érintett cégek fogalmát.

Az árucsoportok közül az élelmiszerek éves alapon 3,5 százalékkal drágultak, 2008 augusztusában még több mint 10 százalékos volt az élelmiszerár-infláció. A háztartási energia esetében is nagyon nagy volt az inflációs ráta esése, egy éve 16,2 százalékos éves szinten, most pedig mindössze 5,6 százalék.

"Az idényáras élelmiszerek árcsökkenése önmagában nem meglepő, az utóbbi években augusztusban ez megszokott folyamat volt, ám a mostani csökkenés mértéke nagyobb a vártnál" - mondta az [origo]-nak Mináry Borbála, a KSH kutatója és hozzátette: figyelembe kell venni, hogy ebben a termékkörben májusban jelentős drágulás tapasztaltak, és most ennek a korrekcióját láthatjuk. Az idényáras élelmiszerek júliushoz képest több mint 20 százalékkal lettek olcsóbbak.

Hatott a jövedéki adó emelése

Az átlagnál dinamikusabban, 8,9 százalékkal drágultak a szeszes italok és a dohányáruk, és átlag feletti áremelkedés volt a szolgáltatásoknál is: ez utóbbi csoporton belül a szemétszállítás 15, a vízdíj 12, a csatornadíj 11,8 százalékkal emelkedett.

A dohányáruk drágulása a jövedéki adó emelésével magyarázható, ám ez a tényező később is befolyásolni fogja az inflációs statisztikákat. Mináry Borbála ezzel összefüggésben elmondta, a piacon fokozatosan jelennek meg az új, magasabb árat tartalmazó zárjegyekkel ellátott termékek, így akár az év végéig is elhúzódhat ez a hatás.

Nem érte el az 5 százalékot a ruházkodási cikkek, a tartós fogyasztási cikkek és a többek között az üzemanyagokat és a gyógyszereket is tartalmazó egyéb cikkek áremelkedése sem.

Tovább csökkenhet a kamat

"A vártnál alacsonyabb inflációs szám a visszaeső fogyasztásnak és az élelmiszerárak csökkenésének a következménye, ez pedig a következő hónapokban a kamatok csökkentéséhez vezethet" - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Ehhez arra is szükség lesz, hogy a gazdasági mutatók is lehetővé tegyék ezt - elég csak a forint árfolyamára gondolni.

A jegybank monetáris tanácsa legutóbb augusztuis végén vágott a kamatszinten, akkor 50 bázisponttal 8 százalékra vitték le az irányadó kamatlábat.

Az energiaárak esetében a magas bázis és a gázár várható csökkenése a következő hónapokban is alacsonyan tarthatja az inflációt, de mivel a tavalyi év végén is viszonylag kedvező volt az inflációs környezet, így lesznek az emelkedés irányába mutató tényezők is.

Már július is meglepetést okozott

Júliusban komoly meglepetést okozott az infláció, a piac által várt 6 százalékkal szemben ugyanis mindössze 5,1 százalékos volt, ami arra utalt, hogy a júliusi áfaemelésből adódó többletet a cégek nem építették be teljesen az árakba. A vártnál kedvezőbben alakuló júliusi adatok azonban arra utalnak, hogy a visszaeső kereslet hatása jelentősen befolyásolja az árakat - derül ki a Magyar Nemzeti Bank augusztus végén publikált inflációs jelentéséből.

Ezt igazolta az [origo] augusztus utolsó napjaiban készített árkörképe is, a felmérésben szereplő termékek nem drágultak, sőt, valamivel lejjebb ment az áruk. Vagyis a hónapok óta visszaeső fogyasztás miatt a kiskereskedelemben érdekelt cégek nem igazán tudnak árat emelni, mert egy ilyen lépés tovább rontaná a forgalmat. Felvetődött, hogy a vállalkozások több hónap alatt építik be az áfa változását az árakba, ám a felmérés, illetve főként a legfrissebb KSH-adat ennek ellentmond.

A jegybanki prognózis alapján 2010 közepéig a gazdaság visszaesésének üteme lassulhat, a jövő év második felétől pedig a gazdasági növekedés gyorsulására lehet számítani. Az elkövetkező egy évben az indirekt adók változása, így például a júliusi áfaemelés miatt a 3 százalékos jegybanki célnél mindeközben magasabb lehet az árindex: a jegybank prognózisa szerint az idei év végére 6 százalék fölé emelkedhet az infláció, a jövő év elejétől azonban fokozatosan mérésklődhet az ütem, 2010 közepétől pedig alacsony (akár 3 százalék alatti) inflációs környezetre lehet számítani.