Vágólapra másolva!
Gordon Brown, brit kormányfő a legfejlettebb államokat tömörítő G-20-csoport csúcstalálkozóján új adónemre tett javaslatot, amely egyfajta illeték lenne a globális pénzügyi tranzakciókra kivetve. Egyedül viszont nem akar lépni Nagy-Britannia.
Vágólapra másolva!

Gordon Brown szerint elfogadhatatlan, hogy a pénzügyi szektor megfelelő működése esetén csak kevesen húznak hasznot a nyereségből, a csőd költségeit azonban mindenki viseli. A brit kormányfő a G-20-csoport előtt kifejtette, biztosítási díjat kell kivetni a rendszerszerű kockázatok ellensúlyozására. A megoldási lehetőségek között szerepel, hogy bizonyos illeték terhelje a globális pénzügyi tranzakciókat.

A G-20-ak, a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet pénzügyminisztereinek skóciai találkozóján Brown azt mondta, hogy a "globális pénzügyi tranzakciók megadóztatása" módot adna arra, hogy tisztán látassa a pénzügyi intézetekkel a globális társadalmi felelősségüket.

A Tobin-adónak nevezett rendszert azonban Nagy-Britannia nem vezetné be egyedüliként. Kizárólag a világ vezető pénzügyi központjaival - az európai, amerikai, ázsiai, közel-keleti, és svájci piacokkal együtt. A Tobin-adó új variációja körüli vita a globális gazdasági válság kezdete óta éledt újjá, amikor többek közt Németország és Franciaország is a rendszer bevezetésére szólított fel.

Az ötlet nem először merül fel a gazdasági-pénzügyi válság kitörése óta. Nemrég az előző német kormány pénzügyminisztere, Peer Steinbrück a Financial Timesban azt írta: a Húszak hazai össztermékük (GDP) átlagosan 30 százalékánál is nagyobb támogatásban részesítették a pénzügyi szektort tőkejuttatások, garanciavállalások, jegybanki akciók formájában.

A válságra adott politikai válaszlépéseknek ezért tartalmazniuk kell a költségvetési tehermegosztás új formáit is; ezek egyike a pénzügyi tranzakciókra kivetendő globális adó - írta a londoni gazdasági napilapban az előző német pénzügyminiszter.

Az IMF a G-20 megbízásából tanulmányozza, hogy miként lehetne bevonni a pénzügyi szektort a válság elleni küzdelembe. Az IMF szakértői a G-20-csúcsra jelentést készítettek a lehetőségekről, köztük a Tobin-adó néven is ismert adófajta bevezetéséről, amely napirendre került a mostani tanácskozáson, a csúcsot záró közlemény azonban várhatóan nem említi meg.

Az elképzelés James Tobin amerikai közgazdásztól származik. A Nobel-díjas gazdasági szakértő a múlt század hetvenes éveinek elején dolgozta ki az ötletet, a nemzetközi devizaügyletekkel összefüggésben. Azóta számos alkalommal előkerült a világpolitikai diskurzusban.

A G20-csoport pénzügyminiszterei és jegybankárai Skóciában tartott szombati értekezletükön megállapodtak abban, hogy még nem lehet elkezdeni a gazdaságösztönző intézkedések leépítését.

A világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága, valamint az EU alkotta Húszak ülésének zárónyilatkozata szerint az összehangolt válaszintézkedések hatására már javul a gazdasági és pénzügyi környezet. A kilábalás azonban még egyenetlen ütemű, és továbbra is függ a támogató gazdaságpolitikai intézkedésektől.

A vendéglátó Nagy-Britannia pénzügyminisztere, Alistair Darling a nyilatkozatot ismertetve úgy fogalmazott, hogy jóllehet a világgazdasági depresszió veszélyét sikerült elhárítani, még "nem vagyunk kint a vízből".