A kormány 135 millióval támogatná a "szegények bankját"

Vágólapra másolva!
A kormány 135 millió forintot csoportosítana át a "szegények bankja" nevű társadalmi kezdeményezés állami támogatásához a jövő évi költségvetéshez kedden benyújtott egyik kapcsolódó módosító javaslat szerint. Az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága által kedden elfogadott javaslat a Szociális és Munkaügyi Minisztérium fejezetei között hajt végre változtatásokat.
Vágólapra másolva!

A kabinet a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézettől 50 millió forintot, az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség fejlesztésétől 45 millió forintot, a kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatoktól pedig 40 millió forintot vonna el a "szegények bankja" elnevezésű kezdeményezés támogatásához.

A szociális tárca 2008 júliusában számolt be arról, hogy az uzsorakölcsönök visszaszorításának lehetőségén dolgozik, valamint vizsgálja, hogy Magyarországra miként lehetne átültetni a bangladesi "Szegények Bankja" modellt vagy annak bizonyos elemeit. Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára akkor hangsúlyozta: ki kell találni azt a technikát, amely meggátolja, hogy az uzsorások hozzáférjenek az emberek jövedelméhez. Számba kell venni a jogi, a rendészeti eszközöket - fogalmazott, hozzátéve: őszre megpróbálnak megoldást találni az ügyben.

Mint mondta, a bangladesi "Szegények bankjával" kapcsolatban az a kérdés, tudnak-e a helyi társadalomban olyan közösségek szerveződni, amelyek egymás iránt garanciát tudnak vállalni. Véleménye szerint Európában vannak jól működő modellek, például a szociális szövetkezet, amely egy olyan jogi forma, amelyben bizonyos feladatok, szolgáltatások elvégzésére lehet egymásért garanciát vállalni a tagoknak, akik maguk döntenek arról, miként osztják szét egymás között a kapott jövedelmet.

A szociális államtitkár véleménye szerint ebben a kis lépések politikáját kell követni, és ha működőképes, akkor később szélesíteni lehet a programot. Megjegyezte: az erről szóló döntés jövőre születhet meg.

Az MSZP társadalompolitikai tagozata ezt követően idén márciusban tett javaslatot egy állami szociális bank létrehozására. Az elképzelés szerint a bank a teljes szociális ágazat pénzügyeinek kezelése mellett felvásárolná a bedőlő lakáshitelesek lakásait, és állami bérlakásként biztosítaná a volt tulajdonosok lakhatását. A tagozat akkori véleménye szerint egy önálló Társadalmi Felzárkóztatás Minisztérium létrehozása is megfontolandó.